Vânzarea, organizată de casa de licitaţii Tajan, propune o colecţie reunită de Felipe Ortiz-Patino, originar dintr-o dinastie de colecţionari începând cu străbunicul său bolivian.
Piesa de rezidenţă este un exemplar unic din ”Tintin en Amérique”, din 1932, apărut la editura Petit Vingtieme şi estimat la suma de 200.000 de euro.
Pe 5 decembrie 1933, Hergé semnează o dedicaţie foarte personală pentru unul dintre amicii şi mentorii săi, Charles Helsen, capelanul cercetaşilor de la Institutul Saint-Boniface din Bruxelles, unde desenatorul a petrecut cinci ani.
”Pentru domnul abate Helsen, în amintirea frumoşilor ani petrecuţi sub îndrumarea sa, descoperind Aventura în pădurea Soignes… Alpi şi Pirinei. De fapt, Tintin este doar un alter ego al meu, care ar fi continuat pe această cale, până la capăt…”, a scris autorul.
Acest exemplar ”Tintin en Amérique” conţine menţiunea ”10 mii” şi pare singurul din tiraj.
”Credem că Hergé a cerut imprimarea unui exemplar special pentru abatele Helsen”, a precizat pentru AFP expertul acestei vânzări, Daniel Perez.
Chiar el a constituit această colecţie, de care proprietarul se desparte ”întrucât, din diverse motive, şi-a schimbat interesele”.
Mare parte din cele 75 de album scoase la vânzare sunt aproape noi, altele într-o stare foarte bună, păstrând culorile originale ale coperţilor.
Este cazul unui exemplar din ediţia originală ”Tintin au Congo”, din 1931, tipărită în câteva mii de exemplare. Estimat la 100.000 de euro, este semnat ”Tintin” de Hergé şi ”Milou”, de logodnica acestuia, Germaine.
Fără autograf, dar foarte rar, un exemplar din ”Trésor de Rackham le Rouge” în format ”carte animată” (marcat ”pop-hop” pe copertă), realizat de Hallmark plecând de la desene în cariocă, este estimat la 60.000 de euro.
Pe 6 noiembrie, casa de licitaţii Tajan va vinde, de asemenea, o planşă originală ”L’etoile mystérieuse”, desenată în 1941. Valoarea estimată este cuprinsă între 400.000 şi 500.000 de euro.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!