UPDATE 8. Principalele dispute ale celor doi candidați
Cea mai disputată temă a campaniei a fost, fară nicio îndoială, cea a imigrației clandestine. Dacă acum opt ani Trump voia să construiască ziduri, acum este hotărât să-i scoată cu forța din țară pe toți cei care au intrat clandestin. De cealaltă parte, Harris promite o politică mai dură împotriva imigrației, chiar dacă a făcut parte dintr-o administrație în timpul căreia s-a înregistrat un vârf al intrărilor ilegale.
Ultimi ani de inflație a redus puterea de cumpărare a americanilor, care au devenit foarte atenți la promisiunile electoral-financiare ale candidaților. Donald Trump vine cu scăderea impozitelor și sprijinirea criptomonedelor, iar Kamala Harris cu propunerea unei economii a tuturor posibilităților.
Avortul a fost o temă centrală a campaniei democratei, care îl acuză pe contracandidatul său că este vinovat de situația din 20 de state, care au introdus restricția parțială sau totală a avortului, problemă pe care o consideră oribilă și sfâșietoare.
O altă problemă intens dezbătută este cea a banilor virați către Ucraina, bani pe care Donald Trump îi consideră irosiți și promite un final rapid al războiului. Kamala Harris promite însă că va sta ferm alături de Ucraina. Pe de altă parte, ambii candidați și-au arătat sprijinul față de Irael.
O ultimă temă importantă a campaniei a fost schimbarea climatică. Kamala Harris promite să continue şi să extindă poziţia de lider internaţional a Statelor Unite în domeniul climei, iar Donald Trump asigură că va reduce subvențiile pentru energiile regenerabile și pentru vehiculele electrice, chiar dacă unul dintre cei mai înfocați susținători ai săi este Elon Musk, proprietarul Tesla.
UPDATE 7. Cum se văd alegerile din Europa
Sistemul electoral american, bazat pe electori și nu pe votul popular face ca unele dintre state să joace un rol crucial în aceste alegeri. Aceste state, denumite și state cheie, vor desemna cel mai probabil prin electorii lor, noul președinte al Statelor Unite. Unul dintre aceste state, Pennsylvania, a fost locul în care cei doi candidați au avut cele mai multe apariții în campania electorală și unde au pompat cei mai mulți bani. Azi, în ziua alegerilor, echipa lui Harris a bătut la peste o sută de mii de uși, în speranța de a-i convinge pe locatari să o voteze pe candidata democrată.
Rezultatele scrutinului sunt așteptate cu emoție în Europa, mai ales în cea de est, unde în afara Ungariei, Slovaciei și Serbiei, toată lumea consideră că victoria lui Donald Trump va scădea forța NATO, implicit nivelul securității în zonă. Șeful organizației, olandezul Mark Rutte, s-a ferit de declarații părtinitoare, considerând că va putea lucra bine cu oricine va fi președinte în America.
În mod cert războiul din Ucraina va fi adevărata provocare pentru noul președinte, un război care, până acum, curge lent în favoarea Kremlinului. Dacă Trump a declarat sus și tare că va opri conflictul armat chiar înainte de instalarea la Casa Albă, mai mult ca sigur că Harris va continua politica lui Biden, ceea ce ar putea lungi războiul cu încă câțiva ani, însemnând o distrugere lentă a Ucrainei, mai ales că nu trebuie neglijat tiparul istoric al Rusiei în războaie, adică un început prost și o victorie la final.
UPDATE 6. Cât a costat campania prezidențială
240 de milioane de americani sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unui scrutin care a polarizat Statele Unite, dar și întregul mapamond, ca niciodată până acum. Chiar daca toate sondajele au arătat faptul că cei doi candidați merg umăr la umăr, republicanul Trump a declarat că:
“Mă simt foarte încrezător, scorul nu va fi nici măcar strâns, dar va dura mult până la certificare.”
Peste 15 miliarde de dolari au fost cheltuiţi în această campanie prezidenţială americană, în special de către miliardarii din Statele Unite, Kamala Harris beneficiind de sprijinul a 80 dintre aceștia, Donald Trump bazându-se pe sprijinul a “doar” 50 de miliardari. Companiile aeriene American Airlines, United, Southwest și Delta, la fel ca gigantul Boeing au semnat cecuri pentru Trump, în schimb democrata Harris a fost sprijinită financiar de Aple, Microsoft, Amazon, Facebook, Adobe, Nvidia, Oracle, dar mai ales Google, cam tot ceea ce înseamnă „spuma” tehnologiei din Sillicon Valley.
UPDATE 5. Trump, despre recunoașterea înfrângerii
Donald Trump a declarat că ar fi pregătit să-şi recunoască înfrângerea în faţa Kamalei Harris dacă „alegerile sunt corecte”, agitând în acelaşi timp spectrul unor posibile fraude electorale, după ce a votat în Florida marţi, relatează AFP.
„Dacă pierd alegerile, dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaşte. Până în prezent cred că sunt echitabile”, a spus candidatul republican la Casa Albă.
Fostul preşedinte american şi candidatul republican Donald Trump şi-a exprimat marţi votul pentru alegerile prezidenţiale într-o circumscripţie electorală din Palm Beach, Florida, unde îşi are reşedinţa, şi a declarat că în “seara aceasta va fi o mare victorie”, transmite EFE.
Fostul preşedinte a mers la vot împreună cu soţia sa, Melania Trump, la scurt timp după ora locală 11:40 (16:40 GMT) la Centrul de Recreere Mandel din Palm Beach, după ce urnele s-au deschis marţi dimineaţă la ora locală 07:00 în Florida (12:00 GMT).
“Ne descurcăm foarte bine în Georgia (stat ‘swing’) şi peste tot”, a declarat Trump presei, însoţit de fosta prima doamnă, la centrul de votare din oraşul unde se află luxosul său complex Mar-a-Lago.
UPDATE 4. Trump a votat în Palm Beach, Florida
Trump și-a exprimat opțiunea de vot în Palm Beach, Florida și spune că ultima sa campanie prezidențială a fost cea mai bună de până acum.
„Am condus o campanie grozavă. Cred că a fost poate cea mai bună dintre cele trei”, a spus el, stând lângă soția sa, Melania Trump, citat de Associated Press.
Candidatul republican Donald Trump le-a cerut marţi susţinătorilor săi să voteze indiferent de cozile lungi la secţiile de vot în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA, aflată în plină desfăşurare, transmite dpa.
„Entuziasmul votanţilor întrece toate limitele”, a scris Trump pe reţeaua socială X.
„Aceasta înseamnă că vor fi cozi lungi! Am nevoie să vă daţi votul indiferent cât de mult va dura. Staţi la rând”, a îndemnat el.
„Democraţii comunişti radicali vor să vă luaţi lucrurile şi să plecaţi acasă”, a mai scris fostul preşedinte republican.
La rândul ei, candidata democraţilor, Kamala Harris i-a chemat pe cetăţeni să voteze, scriind pe X că „astăzi este ultima ta şansă să ai un impact în aceste alegeri”.
UPDATE 3. Alegeri cu probleme tehnice
În mai multe state, procesul electoral a venit cu erori tehnice. În Florida, de pildă, alegătorii au fost notificați de un site administrat de Guvern că există o eroare tehnică. Site-ul este utilizat pentru verificarea listelor electorale. Autoritățile au transmis că oamenii primesc site-uri alternative în care își pot verifica informațiile electorale, precum circumscripția de care aparțin și locul în care trebuie să voteze.
În Pennsylvania, timpul de votare a fost prelungit într-un comunicat, după ce software-ul care scana buletinele de vot s-a defectat. Biroul Comisarilor comitatului au transmis că a fost depusă o ordonanță de prelungire a timpului de votare în comitatul Cambria, asigurând că toate buletinele de vot complete vor fi acceptate, securizate și numărate.
UPDATE 2. Se votează în aproape toate statele
La ora 16:00, ora României, s-a dat startul votului în alte șapte state, printre care și Arizona – unul din statele cheie în desemnarea câștigătorului.
Pe lângă Arizona, secțiile de vot s-au mai deschis în Colorado, Montana, Nebraska, New Mexico, Utah și Wyoming. Urnele nu s-au deschis încă în California, Idaho, Washington, Alaska, și Hawaii.
UPDATE 1.JD Vance a votat în Cincinnati
JD Vance, propunerea lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte, a votat la o secție din Cincinnati, Ohio.
Potrivit CNN, acesta a declarat la ieșirea de la urne:
„Mă simt bine, nu poți știi până nu e gata, dar sunt optimist privind cursa. Am fost optimist privind propria cursă (nr. când a candidat pentru Senat) când am votat în același loc. Sper că va decurge bine pentru președinte Trump și pentru mine, precum mi-a fost mie acum câțiva ani în Ohio”, a completat el.
Primele centre de votare s-au deschis în nord-estul Statelor Unite ale Americii, în Vermont. La ora 13, ora României, s-au deschis și centrele din Conneticut, Kentucky, Mâine, New Jersey, New York și Virginia, iar de la 13:30 s-au deschis cele din Ohio, Virginia de Vest și Carolina de Nord. Cel din urmă este unul dintre statele decisive în cursa pentru Casa Albă.
Statele decisive sunt Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona și Nevada. În primele cinci state menționate, rezultatele vor veni la scurt timp după închiderea centrelor de votare (între orele 02:00 și 04:00 ora României), în timp ce în celelalte două, legea electorală permite ca numărătoarea să se întindă până peste 13, respectiv 4 zile.
Conform constituției, alegătorii votează pentru a-i alege pe electori, care la rândul lor vor vota președintele și vicepreședintele pentru următorii patru ani. Fiecare stat are un număr diferit de electori, între 3 și 54. În total sunt 538 de membri în Colegiul Electoral, fiind nevoie de 270 de voturi pentru a câștiga alegerile.
Cei doi candidați la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii sunt democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump. Harris îl are ca partener în cursă pe Tim Walz, care va fi vicepreședinte în cazul victoriei democraților, iar Trump îl are pe JD Vance, care va fi președinte în cazul în care câștigă republicanii.