Georgia. „Legea rusă nu va funcţiona în ţara noastră şi va rămâne o foaie de hârtie goală de care nimeni nu va asculta”, au declarat ONG-urile într-un comunicat comun.
Opoziţia georgiană consideră că legea va servi la reprimarea criticilor puterii, la fel ca în Rusia cu legea privind „agenţii străinătăţii”.
Deputaţii partidului de la putere, Visul georgian, au adoptat definitiv legea cu 84 de voturi pentru, respingând vetoul preşedintei prooccidentale Salome Zourabishvili.
Legea le impune ONG-urilor şi instituţiilor media ale căror fonduri provin în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ strict.
Mai multe ONG-uri, printre care filiala georgiană a Transparency International, au declarat pentru AFP că se aşteaptă ca activele lor să fie îngheţate şi activitatea împiedicată după intrarea în vigoare a legii.
În comunicatul lor, ONG-urile au afirmat că legea „pune în pericol supravegherea alegerilor” legislative prevăzute în Georgia în octombrie.
„Însă noi, alte organizaţii civile georgiene, promitem să apărăm alegerile şi vocea fiecărui alegător”, au afirmat ele.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat marţi că regretă profund adoptarea definitivă a legii, chemând această ţară din Caucaz să „revină ferm pe calea UE”.
Şi Washingtonul, prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, a condamna” un vot care „ignoră aspiraţiile euro-atlantice ale poporului georgian”.
Deşi Georgia este candidat la aderarea la UE din decembrie 2023, iar Visul georgian susţine oficial obiectivul înscris în Constituţie de aderare la UE şi NATO, acest partid, la putere din 2012, a luat o serie de măsuri despre care criticii săi susţin că apropie ţara de Rusia.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLegea în cauză arată că Georgia nu este încă pregătită să intre în UE, fiind tributară mentalităților naționalist sovietice. Să mai aștepte. E suficient că avem în UE state problematice precum Ungaria. Chiar dacă Polonia a virat pe drumul cel bun, pare că Slovacia o ia pe urmele Ungariei.
Ipocrizie marca soros. Si SUA si UK au astfel de legi. Or fi si alea de sorginte sovietica?
-
Facts, citește conținutul legilor respective și vei vedea marea diferență.
-
Cunoaste legile tuturor statelor, in afara de legile romanesti. Dupa acea lege nu le este interzis sa functioneze ca ONG-uri , ci doar ii obliga sa “se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine” . Oricum, ONG-urile NU urmaresc interesele tarilor unde isi desfasoara activitatea.
-