Cairo. „Securitatea şi integrarea (regională) a Israelului sunt legate de deschiderea unei căi către un stat palestinian”, a adăugat Blinken, în timpul ultimei etape a maratonului său diplomatic în Orientul Mijlociu, dedicată conflictului din Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.
În 2020, alte trei ţări arabe – Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul – au semnat acorduri cu Israelul, după Egipt şi Iordania în 1979 şi în 1994.
Războiul din Gaza, declanşat de atacul fără precedent întreprins de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, a întrerupt un proces similar de normalizare început între Israel şi Arabia Saudită.
Astăzi, în timp ce bombardamentele israeliene în Gaza au făcut peste 23.400 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, „conflictul trebuie să înceteze pentru ca situaţia să evolueze”, a pledat Blinken.
În această privinţă, el a afirmat că Israelul a „demobilizat un număr important de forţe” desfăşurate în teritoriul palestinian aflat sub asediu, unde Hamas se află la putere din 2007.
Săptămâna aceasta, Blinken a asigurat că a obţinut de la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, rivalul istoric al Hamas şi a cărui autoritate nu se exercită decât în unele zone din Cisiordania ocupată, o reformă a Autorităţii Palestiniene, condiţie indispensabilă pusă de americani pentru reunificarea teritoriilor palestiniene, în timp ce Israelul a jurat să eradicheze Hamas în Fâşia Gaza.
Termenii acestei „reforme” nu sunt cu toate acestea clare, în condiţiile în care numeroase voci se ridică de ani de zile în teritoriile palestiniene contra acestei puteri care ar trebui să fie una interimară, dar care se menţine – fără alegeri, de ani de zile – în lipsa unui orizont pentru crearea statului palestinian.
Războiul din Gaza s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ israelian.
Sosit la Cairo din Israel, Blinken a avut o întrevedere cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. El a plecat apoi în SUA, după ce se deplasase în nouă ţări, printre care Turcia şi Arabia Saudită, precum şi în Cisiordania ocupată.
Blinken, care a acuzat Iranul miercuri că susţine şi încurajează atacurile rebelilor yemeniţi în Marea Roşie, a declarat cu toate acestea la Cairo că nu crede că acest conflict se va intensifica.
Potrivit lui Blinken, niciunul dintre actorii regionali nu doreşte acest lucru. „Aceasta nu este cazul Israelului. Nici al Libanului. Şi, în realitate, nu cred că ar fi nici dorinţa Hezbollahului”, a spus secretarul de stat american cu referire la mişcarea armată libaneză.
Armata israeliană şi Hezbollah, puternica mişcare şiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel şi Hamas.
La finalul turneului său regional, Blinken a dat asigurări că apropierea arabo-israeliană pentru care el pledează ar permite izolarea Teheranului „şi partizanilor săi care cauzează atâtea probleme (Statelor Unite) şi aproape tuturor în regiune”, cu aluzie la atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor în Marea Roşie. „Cred că această viziune este foarte clară pentru mulţi lideri” din Orientul Mijlociu, a declarat Blinken.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XApropierea Israelului de tarile arabe este de bun augur insa apropierea tarilor arabe de Israel reprezinta o sinucidere politica pentru liderii acestor tari. Oamenii de rand vad, cantaresc si de cele mai multe ori judeca drept.
Infanticidul si genocidul nu pot fi acceptate.
-
Exact aceasta apropiere de statele arabe i-a facut pe teroristii Hamas, impinsi de la spate de Iran si cu acordul tacit all RuZZistanului, sa lanseze marsavele atac uri de anul trecut, ceea ce a initiat ce se intampla azi. Hamas trebuia sa isi dea seama ca Israelul va face orice sa ii distruga, doar ca nu i-a pasat, radicalismul islamic permite martiriul poporului fara voia sa. Cel ce scoate sabia…
“O apropiere între Israel şi statele arabe care, în marea lor majoritate, nu recunosc această ţară, ar fi „cel mai bun mijloc de a izola Iranul şi partizanii acestuia”. Pai nu vede orbul ? Singur declara ca majoritatea statelor arabe nu recunosc Israelul ca stat, cum sa izoleze Iranul, stat recunoscut de celalalte state arabe ?
-
Ayatolahul te apaluda
-
Bine face. Tu ce mai astepti ?
-
Pe hartie e OK. Din pacate, intre popoarele din zona este o ura istorica si isterica. Actualele generatii nu se vor accepta intre ele. Nu uitati – Hamas a ucis 1400 de evrei pasnici, iar drept raspuns, statul israelian a ucis 20.000 de arabi pasnici. Cat despre Mahmud Abbas – bosorog senil, exact ca si Biden, deci nimeni nu il mai baga in seama. Foarte complicata situatie.
-
Arabi pașnici?🤣🤣🤣🤣🤣😂😂
-
Da, exista si asa ceva.
-