Potrivit prinţului, oraşul va funcţiona independent de „cadrul guvernamental existent“. Proiectul va fi susţinut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit, fondul suveran al ţării şi investitori locali şi internaţionali.
Oraşul se va axa pe diversificarea focusului economic, nu pe petrol. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol al lumii, însă prăbuşirea preţului petrolului a făcut tot mai dificil ca acest stat să-şi plătească muncitorii din domeniul petrolier.
Focusul NEOM va fi pe industria energetică, pe biotehnologie, apă, mâncare şi divertisment.
NEOM va funcţiona pe energie regenerabilă 100%. Acest proiect ar putea transforma NEOM în unul dintre cele mai mari oraşe din lume care funcţionează fără combustibil fosili. În SUA, cel mai mare oraş de acest gen este Burlington, Vermont, care functioneazţă 100% pe energie regenerabilă. De asemenea, oraşe din Islanda şi Norvegia susţin că sunt foarte aproare de a funcţiona şi ele la fel.
Suprafaţa NEOM va fi de 33 de ori mai mare ca cea a New Yorkului, care va fi construit pe 26.500 de km pătraţi în apropierea Mării Roşii.
Prima parte a oraşului ar putea fi gata în 2025.
Se va pune mult accent pe tehnologie, vor exista multe drone, iar internetul de mare viteză Wireless va fi gratuit.
“Toate serviciile în oraş vor fi complet automatizate, scopul fiind acela de a transforma NEOM în cea mai eficientă destinaţie din lume” , a anunţat Saudi Arabia Public Investment Fund.
Citiți principiile noastre de moderare aici!