Bruxelles. Van Quickenborne a confirmat că suspectul este un tunisian în vârstă de 45 de ani, identificat drept Abdesalem L. şi care stătea ilegal în Belgia, în timp ce o anchetă în acest caz este în curs de desfăşurare.
Individul intrase în atenţia poliţiei pentru trafic de persoane, şedere ilegală şi punerea în pericol a securităţii statului, a declarat ministrul.
Bărbatul a fost împuşcat de poliţişti şi a murit marţi din cauza rănilor suferite, a anunţat ministrul de interne Annelies Verlinder la postul VRT. El a fost „neutralizat” de un poliţist într-o cafenea din Bruxelles.
Suspectul fusese reperat în comuna bruxelleză Schaerbeek, unde o clădire a fost percheziţionată în timpul nopţii. „Poliţia a deschis focul”, a subliniat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Eric Van Duyse.
Puşca automată găsită în apropierea persoanei împuşcate marţi dimineaţă într-un cartier din Bruxelles era aceeaşi armă ca cea folosită în timpul atacului letal de luni, a declarat ministrul belgian de interne Annelis Verlinden la postul de televiziune VRT, potrivit Reuters.
În iulie 2016, Bruxellesul primise informaţii neconfirmate din partea unei agenţii de poliţie din străinătate potrivit cărora bărbatul avea un profil islamist şi dorea să meargă într-o zonă de conflict pentru a se alătura jihadului, a precizat Van Quickenborne, adăugând că aceste informaţii au fost verificate, dar fără vreun rezultat.
„…Nu a existat nicio dovadă concretă de radicalizare”, spune el.
Nicole de Moor, secretar de stat belgian pentru azil şi migraţie, a declarat că bărbatul a depus o cerere de azil în noiembrie 2019, care a fost respinsă un an mai târziu. El a fost retras oficial din registrul naţional în februarie 2021 şi de atunci nu s-a putut stabili unde se află pentru a fi expulzat, a indicat Moor.
După acest atentat, calificat drept un atac terorist brutal de către premierul Alexander De Croo, Belgia a ridicat starea de alertă de securitate la cel mai înalt nivel în capitala ţării, Bruxelles, cu o prezenţă sporită a poliţiei, în special pentru persoanele şi instituţiile suedeze, şi a avertizat populaţia să fie foarte vigilentă şi să evite călătoriile inutile.
Un bărbat, care s-a identificat ca fiind membru al grupării jihadiste Statul Islamic, a revendicat atacul într-o înregistrare video postată online.
Suedia şi-a ridicat gradul de alertă teroristă la al doilea cel mai înalt nivel în august după ce incendierea Coranului şi alte acte comise împotriva celui mai sfânt text al islamului i-au indignat pe musulmani şi au declanşat ameninţări din partea jihadiştilor.
Presupusul atacator, care s-a prezentat drept Abdesalem Al Guilani, a susţinut într-o înregistrare video pe reţelele de socializare că este un luptător al lui Allah.
Atacul de la Bruxelles are loc într-un moment în care unele ţări europene exprimă grave preocupări în materie de securitate în legătură cu conflictul dintre Israel şi Hamas, deşi un procuror federal belgian a declarat că nu există nicio dovadă că atacatorul ar avea vreo legătură cu recenta reluare a conflictului dintre Israel şi combatanţii palestinieni.
O înregistrare video a atacului de la Bruxelles, postată pe site-ul cotidianului Het Laatste Nieuws, arată un bărbat îmbrăcat într-o jachetă portocalie, aflat pe un scuter, într-o intersecţie, cu o puşcă în mână. El a tras mai întâi cinci focuri de armă, apoi a urmărit persoanele care fugeau într-o clădire înainte de a trage din nou.
Potrivit unei transcrieri a mesajului video care ar fi fost înregistrat de autorul atacului, acesta spune ca a ucis suedezi pentru a se răzbuna în numele musulmanilor.
După acest atac, Franţa a anunţat că îşi întăreşte securitatea la frontiera belgiană, conform unei declaraţii făcute marţi de ministrul de interne Gerald Darmanin, citată de Reuters.
„Nu avem informaţii potrivit cărora el (atacatorul) s-ar putea îndrepta spre Franţa”, a declarat Darmanin la postul de radio RTL, înainte de a se anunţa capturarea presupusului autor al atacului de la Bruxelles, dar ca măsură de precauţie, Franţa „îşi va dubla numărul de agenţi de securitate la frontieră”, a spus el.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCum ma ! nici un coment de la pupatorii de dosuri de camila ??? ma intreb daca cei care sunt partizanii ,, cauzei palestiniene ,, constientizeaza ca , pe strada fiin , un asemenea individ le poate lua viata deoarece pentru astfel de criminali nu conteaza cu cine simpatizezi tu sau nu , ei stiu una si buna , ca trebuie sa ucida , indiferent pe cine si cum , ca asa le spune lor
,, Allah ,,
-
Uite că au comentat, nemulțumiți că nu l-au scos pe teroristul ucigaș la un ceai sau o cafea, după ce a împușcat cu mitraliera oameni nevinovați
Cand ii aud cu lichidat si neutralizat. A fost ucis. Ucis. Acesta este cuvantul. Nu este greu de spus si reflecta realitatea.
Intrebarea care se pune este daca ar fi putut fi arestat sau daca ordinul a fost de a-l ucide extrajudiciar.
-
Fiind un pericol real pentru agenti si pentru oamenii nevinovati din jur, tragand cu o arma automata in toata lumea, acest individ a fost neutralizat prin ucidere.
-
Trebuiau sa-l premieze pe terorist
L-au împușcat fără să îl interogeze. Probabil că era criminalul sau un refugiat care trebuia ucis să închidă repede cazul.
Conform declarațiilor de presă după crimă acesta a plecat fără să fie prins de polițiști sau identificat, dar l-au găsit după două zile într-o cafenea la o masă și l-au împușcat pe loc.
Drepturile omului în occident au ajuns la fel ca si în China sau Rusia, nu mai stai să il întrebi nimic scoți arma și îl împuști fără să știi dacă este adevăratul vinovat sau a fost ajutat de cineva.
Suntem pe drumul cel bun.
-
Nebunul in cauza a tras si impotriva polististilor, tu crezi ca ei au decis sa isi riste suplimentar vietile proprii si ale localnicilor pentru un terorist cu Allahu Akbar pe buze si cu Kalashul in mana? Trebuia sa mergi tu, eroule, sa-l rogi frumos pe terorist sa lase arma jos si sa se predea. Ca-i usor sa -ti dai cu parerea de pe fotoliu…
-
Drepturile omului se aplica oamenilor, nu sobolanilor