“O serie de atacuri aeriene asupra Kievului – fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor – continuă. Acesta este al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai”, a indicat administraţia civilă şi militară a Kievului într-un comunicat.
Potrivit acesteia, rachete de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice ruse dinspre regiunea Mării Caspice, iar drone de recunoaştere au survolat apoi capitala.
“Toate ţintele inamice din spaţiul aerian al Kievului au fost detectate şi distruse”, au precizat autorităţile.
Un incendiu s-a declanşat într-un garaj din cartierul Darniţa în urma căderii unor fragmente de rachetă, fără să facă victime, a indicat pe Telegram primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, citat de Reuters.
Şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, a declarat pe Telegram că un incendiu a izbucnit în spaţii nerezidenţiale în cartierul Desnianski, pe malul stâng al fluviului Nipru, care taie capitala ucraineană în două. El nu a oferit informaţii despre eventuale victime.
În schimb, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în portul Odesa, de la Marea Neagră, în cursul unui atac asupra unui obiectiv industrial, conform administraţiei militare regionale.
Armata a raportat de asemenea atacuri cu “rachete de croazieră” în regiunea Vinniţa, în centrul ţării, iar media locale au semnalat explozii la Hmelniţki, la 100 de kilometri mai la vest.
Aceste noi atacuri au loc în timp ce la Kiev se află un înalt responsabil chinez, Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador la Moscova, pentru a discuta – potrivit Beijingului – despre “reglementarea politică” a conflictului.
Li Hui s-a întâlnit miercuri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care “‘i-a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, după cum a precizat Ministerul de Externe ucrainean.
Kuleba “a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului”, menţionează MAE ucrainean.
Autorităţile de la Kiev se tem că vor fi împinse, în cele din urmă, să accepte un compromis cu Moscova şi cer returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.
O întrevedere între Li şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este “posibilă”, a indicat miercuri pentru AFP un înalt responsabil ucrainean sub rezerva anonimatului. O astfel de întâlnire ar fi o premieră între Zelenski, care încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, şi un înalt oficial chinez.
Turneul european al emisarului chinez prevede escale în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.
China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă. Iar prin vizita îmtreprinsă în martie la Moscova, preşedintele Xi Jinping i-a acordat un sprijin puternic în plan simbolic omologului său rus Vladimir Putin.
În februarie, Beijingul a propus un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, care a fost însă privit cu scepticism de către Occident.
Vizita emisarului Chinei la Kiev intervine după un turneu european al lui Volodimir Zelenski, în cadrul căruia i s-au promis noi livrări de arme necesare pentru a lansa o contraofensivă majoră.
Kievului i-au fost promise rachete antiaeriene, drone de atac, blindate şi s-au înregistrat de asemenea progrese în ceea ce priveşte livrarea de avioane de luptă occidentale, pe care europenii sunt reticenţi în a le furniza.
Totodată, SUA au confirmat miercuri că un sistem Patriot primit de Ucraina a fost avariat de un proiectil neidentificat, dar a rămas operaţional, în contextul în care armata rusă a susţinut marţi că a distrus o baterie Patriot cu o “lovitură de înaltă precizie’ efectuată ‘cu o racheta hipersonică ‘Kinjal'”, potrivit AFP.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCât de proști ne credeți?
-
Exact cât sunteți
-
Miauuuu🐱🐱🐱
-
-
imbecililor,
nu sinteti prosti
E gretoasa propagada ucrainina. Mai scimbati subiectul, ca ajunge
-
Daniel,
acusi, acusi, poti sa-i pupi pe rusi! -
La cum scrii, cred ca nu ar fi rau sa-ti “scimbi” si tu scoala, ca acolo unde esti acum nu inveti mai nimic. Cred ca esti frate cu ciolovecul eu, doar el mai scrie asa prost.
“Kuleba “a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului”, menţionează MAE ucrainean.” Nu va primi nici o propunere din partea Rusiei. Propunerile au fost facute cu mult timp in urma, cand inca mai era loc de asa ceva.
“Autorităţile de la Kiev se tem că vor fi împinse, în cele din urmă, să accepte un compromis cu Moscova şi cer returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.” Asta numesc ei compromis ? Hahaha, ce gluma buna !
-
Creierul tau plin de pufoaica ordinara nu poate intelege ca acesti ucraineni, hoti, corupti, cum or fi ei, isi apara tara de un invadator care a facut asta intreaga sa istorie cu tarile din jur. Rusia are doar conflicte inghetate la granite, numai in anumite tari africane si in Orientul Mijlociu mai exista asa ceva. Iar rusii se declara europeni, cand de fapt sunt niste salbatici din pusta mongola. Nu-mi sunt dragi ucraninenii, dar de rusi ne-am lamurit cu varf si indesat. Cauta pe internet: “Russia Territorial Expansion” si vei vedea cine sunt mujicii pe care-i adori atata.
-
Te agiti ca Pepsi. Tot asa agitat ai fost si cand razboiul a fost “la usa ta”, in fosta Jugoslavie ? Cred ca esti mult mai departe de Ucraina fata de Serbia si totusi nu te-a “afectat” cu nimic acele vieti pierdute. Dar de statele (tarile) distruse de americani in Orientul Mijlociu, de ce nu te-a afectat ?
-
Dar de țările distruse de Imperiul țarist iar apoi de Uniunea Sovietică ce spui? Sau acelea nu se pun că e vorba de rușii dumitale? Eu cred că dumneata ești transnistrean
-
Mai, de unde scoti aberatiile astea ? Pai tu erai nascut in vremea “Imperiului Tarist” ? Hai sa ne intrebam de ce a trimis Traianus, 12 legiuni ca sa cucereasca Dacia . Pe mine aia ma intereseaza mai mult decat de Imperiul tarist.
-
-
Ai aflat motivul pentru care a pornit razboiul in fosta Iugoslavie? Apuca-te de citit, si nu de pe site-uri de doua parale neo-bolsevice cum iti plac tie.
-
Spune tu motivul, “atotstiutorule” . Iti spun ceea ce stiu eu : din cauza unui musulman a inceput acel razboi.
-
-
-