„Până acum, niciun milipod cunoscut nu avea de fapt 1.000 de picioare, în ciuda faptului că numele de milipod înseamnă “mii de picioare””, a declarat entomologul Paul Marek, de la Virginia Tech, autorul principal al cercetării publicate în revista Scientific Reports.
„În opinia mea, acesta este un animal uimitor, o minune a evoluţiei”, a declarat co-autorul studiului, Bruno Buzatto, biolog principal la Bennelongia Environmental Consultants din Perth, Australia.
„Reprezintă cea mai extremă alungire găsită până în prezent la miriapode, care au fost primele animale care au cucerit pământul. Iar această specie, cu precădere, a reuşit să se adapteze la a trăi la zeci de metri adâncime în sol, într-un peisaj arid şi dur, unde este foarte greu să găseşti milipede care să supravieţuiască la suprafaţă”, a adăugat Buzatto.
„Credem că numărul mare de picioare oferă un avantaj în ceea ce priveşte tracţiunea/forţa de a împinge corpul lor înainte prin micile goluri şi crăpături din solul în care trăiesc”, a spus Buzatto.
Specia trăieşte în întuneric complet într-un habitat subteran încărcat cu fier şi roci vulcanice. Neavând ochi, se foloseşte de alte simţuri, precum atingerea şi mirosul, pentru a-şi percepe mediul înconjurător. Aparţine unei familii de miriapode care mănâncă ciuperci, aşa că cercetătorii bănuiesc că asta este ceea ce mănâncă.
Milipodul a fost descoperit în regiunea Goldfields-Esperance din statul Australia de Vest, într-o zonă în care minerii caută aur şi alte minerale, inclusiv litiu şi vanadiu. În studiu au fost descrişi patru indivizi de Eumillipes, iar alţi patru au fost găsiţi. Niciunul dintre ei nu a fost observat în viaţă.
Una dintre femelele adulte descrise în studiu avea 1.306 picioare, iar cealaltă 998. Unul dintre cei doi masculi adulţi avea 818 picioare, iar celălalt 778. Numărul de picioare nu este uniform în cadrul speciilor de miriapode, deoarece acestea îşi schimbă – îşi pierd stratul exterior dur – cresc şi adaugă segmente cu patru picioare de-a lungul vieţii.
În mod obişnuit, miriapodele au între 100 şi 200 de picioare. După miriapode, centipedele au cel mai mare număr de picioare, până la 382. Centipedele au o pereche de picioare pe segmentul corpului, în timp ce miriapodele au două perechi.
Milipedele, artropode care se deplasează lent, înrudite cu centipedele, insectele şi crustaceele, au apărut pentru prima dată în urmă cu peste 400 de milioane de ani.
Trimite articolul
XLa meciul de fotbal dintre insecte, miriapodul a intrat la pauză pentru că atunci s-a terminat de încălțat