Hawaii. Lista, întocmită de FBI, include doar persoane ale căror nume complete sunt cunoscute şi care au fost date dispărute de indivizi în legătură cu care autorităţile au verificat informaţiile de contact.
Bilanţul deceselor în urma incendiului izbucnit la 8 august pe insula Maui este de 115, însă oficialii au avertizat că această cifră este posibil să crească în mod considerabil, echipele de intervenţie efectuând în continuare căutări prin cenuşă.
La publicarea numelor, joi seară, autorităţile au solicitat celor care cunosc o persoană prezentă pe listă şi care se află în siguranţă sau celor care deţin informaţii suplimentare ce pot ajuta la localizarea acestora să contacteze FBI.
De asemenea, autorităţile au încurajat rudele oricărei persoane care a dispărut să furnizeze mostre de ADN pentru a ajuta la identificarea rămăşiţelor. Numărul familiilor care au oferit mostre de ADN este mai mic decât au sperat autorităţile, ceea ce le îngreunează munca.
„Ştim că odată ce aceste nume apar, acest lucru poate şi va provoca suferinţă pentru oamenii ale căror persoane dragi sunt menţionate”, a declarat şeful poliţiei din Maui, John Pelletier.
„u este un lucru uşor, dar vrem să ne asigurăm că facem tot ceea ce putem pentru ca această investigaţie să fie cât mai completă şi mai amănunţită”, a adăugat el.
Autorităţile au declarat la începutul acestei săptămâni că ar avea o listă cu 1.000 până la 1.100 de persoane dispărute. Însă, ele au avertizat că printre acestea se numără persoane prezente doar cu un singur nume sau al căror sex nu este cunoscut, iar altele sunt menţionate de mai multe ori.
Până joi după-amiază, 1.732 de persoane raportate dispărute iniţial au fost găsite, au indicat autorităţile.
Multe familii au aşteptat cu nerăbdare veşti despre persoanele dragi date dispărute după ce incendiul a mistuit Lahaina cu viteza fulgerului, înteţit de vânturile puternice aduse de un uragan şi de vremea secetoasă. Supravieţuitorii, dintre care unii au sărit în apele Oceanului Pacific pentru a scăpa de flăcări, au declarat că nu au fost avertizaţi, ceea ce a determinat autorităţile să lanseze o revizuire a protocoalelor de alerte de urgenţă de pe insulă.
Incendiul este cel mai mortal din Statele Unite după un incendiu de pădure din 1918 din Minnesota şi Wisconsin care a ucis peste 450 de persoane.
Joi, comitatul Maui a dat în judecată compania Hawaiian Electric pentru că nu a sistat funcţionarea echipamentelor în pofida avertismentelor conform cărora vânturile puternice ar putea doborî liniile de înaltă tensiune. „Suntem foarte dezamăgiţi că Maui a ales această cale litigioasă în timp ce ancheta este în desfăşurare”, a declarat compania, drept răspuns la o solicitare de a comenta pe marginea acestui subiect.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSi totul de la o bautura gazoasa: Mountain Dew…