Înscrierea baghetei franţuzeşti a fost validată miercuri de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, relatează Le Parisien.
“Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meşteşugul şi cultura baghetei. Felicitări Franţei!”, a scris pe Twitter UNESCO.
“Este o recunoaştere pentru comunitatea de brutari şi patiseri artizani. (…) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie şi know-how-ul meşteşugarului”, a salutat Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă.
Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.
Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.
Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum şi cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franţa şi Belgia), cultura “chaï/tea” (Azerbaidjan şi Turcia), tehnicile tradiţionale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul uşor (Cuba), etc.
Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradiţiile, practicile şi know-how-ul care trebuie protejate. De asemenea, nu va recunoaşte că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că “meşteşugul şi cultura baghetei” fac parte din acesta.
Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
X“Pita impaturata” pe cand?
Mámáliga si Tuica de prune nu are brand de UNESCO ??
Am auzit că urmatoarea propunere de inscriere in patrimoniul corturar imaterial este morcovu-n k.u.r., din partea României.