Includerea costurilor cu mediul şi sănătatea în preţurile produselor alimentare de origine animală cu emisii intensive de carbon ar duce la diminuarea cererii consumatorilor pentru acele produse. Asta ar însemna redirecţionarea subvenţiilor dinspre sectorul creşterii animalelor spre sectoare cu emisii mai reduse precum creşterea păsărilor, producţia de fructe şi legume, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, având drept subiect reducerea amprentei climatice a sectorului alimentar.
„Nu spunem că ar trebui redus sprijinul public pentru agricultură. Spunem că ar trebui utilizat într-un mod mai eficient, care să contribuie în realitate la diete mai sănătoase şi o planetă mai sănătoasă”, a spus autorul raportului, Bill Sutton.
De la fermă la furculiţă, sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Creşterea animalelor este o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră, iar ţările cu venituri mari se numără printre cei mai mari consumatori, însă acest sector este cu mult în urma altor industrii când vine vorba de angajamente financiare, obiecte şi acţiuni. Dacă impactul alimentelor asupra climei nu va fi rezolvat, planeta nu îşi va atinge obiectivele climatice, avertizează Banca Mondială.
Potrivit autorilor raportului, investiţiile anuale trebuie majorate de 18 ori, până la 260 de miliarde de dolari, pentru a reduce la jumătate emisiile din sectorul agroalimentar până în 2030 şi a ajuta planeta să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero în 2050. Însă, recompensele vor fi cu mult mai mari decât costurile, subliniază raportul Băncii Mondiale.
Guvernele, companiile şi cetăţenii pot să îşi extindă gama de opţiuni alimentare cu emisii reduse prin diverse măsuri, precum campanii de educaţie şi comunicare, tehnici de impulsionare sau etichetare a alimentelor, susţine Banca Mondială.
Includerea tuturor costurilor în preţul produselor alimentare de origine animală ar face mai competitive opţiunile cu emisii mai reduse, în timp ce produsele pe bază de carne ar costa cu 20% până la 60% mai mult, estimează experţii Băncii Mondiale.
O treime din subvenţiile din agricultură au mers spre produsele din carne şi lapte, în 2016. Un studiu efectuat de Universitatea din Leiden şi Chatham House a arătat că peste 80% din subvenţiile agricole din Uniunea Europeană sunt direcţionate spre produse animale cu emisii intensive de carbon.
„Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăveşte planeta şi este o parte importantă din schimbările climatice. Există acţiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice şi însănătoşirea planetei. Aceste acţiuni sunt disponibile şi accesibile”, subliniază experţii Băncii Mondiale.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCe bune sunt gongile ! Si blonda de la UE recomanda.
-
Acuma poti sa-ti infuleci gandacii din bucatarie si sa ii dai si copiilor tai sa cresteti mari
-
Sa le mănânci tu cu blonda de la ue.
consumă de unde vrei tu, nu te ține nimeni de mînă
Banca aia a lu rotcil sa își vadă de lungu nasului și sa nu se mai bage unde nu ii fierbe oala. Ceaușescu nu a vrut sa mai ia bani împrumut și de acea l-au matrasit în 89. Adică omorâm tot ce tine de est ca sa huzureze aia din west și din america. Tot mai nașpa o fi în aceasta uniune bolnavă.
Sa mănânce ei lipici și goange si carne la imprimanta trei de.
-
La cum scrii, sunt sigur ca goangele alea pe care insisti sa le mananci, sunt mai inteligente decat tine
Normal
daca tot ni se recomanda sa mancam goange de ce sa se mai de ajutoare, nu?
Traiasca UE in frunte cu doamna Ursula
-
Rusia te asteapta … acolo nu mananci insecte ci radacini de scaieti … sau China … ca acolo mananci lilieci si … insecte … hai pa
-
n-ai inteles nimic
bea lapte poate te prinzi……..repet poate, dar nu-i sigur
-