Genevieve Lhermitte și-a ucis fiul și cele patru fiice, cu vârste cuprinse între trei și 14 ani, în orașul Nivelles, la 28 februarie 2007, în timp ce tatăl lor era plecat, relatează BBC. Ea a încercat apoi să își ia viața, dar nu a reușit și a sfârșit prin a chema serviciile de urgență pentru ajutor.
În vârstă de 56 de ani a fost condamnată la închisoare pe viață în 2008, înainte de a fi mutată într-un spital de psihiatrie în 2019.
În Belgia, legea permite ca oamenii să aleagă să fie eutanasiați dacă se consideră că au o suferință psihică “insuportabilă”, și nu doar fizică, care nu poate fi vindecată. Persoana trebuie să fie conștientă de decizia sa și să fie capabilă să își exprime dorința într-un mod motivat și coerent.
Psihologul Emilie Maroit a declarat pentru canalul RTL-TVI că Lhermitte a ales probabil să moară pe 28 februarie într-un “gest simbolic, în respect pentru copiii ei”.
„Este posibil să fi fost, de asemenea, pentru ca ea să termine ceea ce a început, pentru că, practic, a vrut să își încheie viața atunci când i-a ucis”, a spus psihologul.
Cele cinci crime din 2007 și procesul care a urmat au zguduit Belgia.
În timpul procesului, avocații lui Lhermitte au susținut că aceasta era tulburată mintal și că nu ar trebui trimisă la închisoare. Însă juriul a găsit-o vinovată de crimă cu premeditare și a condamnat-o la închisoare pe viață. În 2010, Lhermitte a intentat un proces civil în care a cerut până la 3 milioane de euro de la un fost psihiatru, susținând că “lipsa de acțiune” a acestuia nu a reușit să prevină crimele, dar a sfârșit prin a renunța la lupta juridică după 10 ani.
În 2022, aproximativ 2.966 de persoane au murit prin eutanasie în Belgia, în creștere cu 10% față de 2021. Cancerul rămâne cel mai frecvent motiv, dar oficialii au declarat că în aproape trei din patru cereri pacientul prezenta “mai multe tipuri de suferință, atât fizică, cât și psihologică”.
Din 2014, Belgia permite ca și copiii să fie ajutați să moară la fel ca și adulții, dacă sunt bolnavi în fază terminală și suferă foarte mult și dacă au acordul părinților.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!