Declaraţii în acest sens au fost făcute luni de purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, şi de purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe, Peter Stano, atunci când au fost întrebaţi, în cadrul conferinţei de presă zilnice, despre informaţiile furnizate de Ministerul ucrainean al Apărării cu privire la cazuri de corupţie în achiziţionarea de muniţie.
“Cunoaştem foarte bine aceste informaţii despre cazuri de corupţie în livrarea comenzilor în Ucraina. Am auzit deja că guvernul şi autorităţile ucrainene au anunţat o anchetă. Aşa că urmărim această chestiune cu mare, mare atenţie”, a declarat Stano.
Purtătorul de cuvânt s-a referit la recuperarea de către autorităţile de la Kiev a 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro la cursul de schimb actual) care fuseseră transferate unui intermediar pentru achiziţionarea de muniţie de artilerie la suprapreţ.
Atât Stano, cât şi Mamer au declarat că executivul UE nu are “nicio îndoială” că autorităţile ucrainene vor efectua o anchetă “proprie” şi “adecvată”.
Mamer a indicat totodată că “asistenţa UE (acordată Kievului în drumul său spre viitoarea aderare la blocul comunitar) serveşte, de asemenea, pentru a se asigura că statul ucrainean poate funcţiona în mod normal, inclusiv acele entităţi ale guvernului ucrainean şi ale administraţiei sale care luptă împotriva corupţiei”.
Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a evocat respectivul caz de corupţie într-o postare pe conturile sale de pe reţele de socializare în care a făcut un bilanţ al acţiunilor recente împotriva unor astfel de practici, asupra cărora aliaţii Kievului, cum ar fi SUA, au avertizat în mod repetat.
Umerov s-a referit, de asemenea, la un caz în care Ministerul Apărării a câştigat în instanţă împotriva unei companii ucrainene de armament care nu a reuşit să livreze mine explozive armatei în cadrul unui contract în valoare de 1,5 miliarde de grivne (peste 36 de milioane de euro).
Printre acţiunile anticorupţie desfăşurate în ultima săptămână, ministrul ucrainean a menţionat şi acuzaţiile aduse mai multor responsabili din domeniul apărării pentru achiziţia neregulamentară de muniţie pentru mortiere, de asemenea în valoare de 1,5 miliarde de grivne.
“O seamă de încălcări” au fost înregistrate în cursul unor inspecţii inopinate, a anunţat ministrul pe Facebook, potrivit dpa.
În cursul acestor inspecţii s-a descoperit că provizii în valoare de peste 1,2 milioane de euro (1,3 milioane de dolari) lipseau şi nu fuseseră livrate. Au fost de asemenea indentificate deficienţe în calitatea şi cantitatea alimentelor, potrivit ministrului ucrainean.
“Înregistrăm infracţiunile şi ne ocupăm de fiecare caz în parte”, a scris Umerov într-o postare duminică.
Din cauza unor încălcări, recent a fost schimbat furnizorul pentru mai multe unităţi militare, conform textului.
Controalele-surpriză, în care sunt implicate şi serviciile secrete şi alte organizaţii de securitate, vor continua, a declarat Umerov.
Potrivit Ministerului Apărării, au existat recent plângeri din partea forţelor armate cu privire la lipsa de aprovizionare a unor unităţi care luptă pe frontul de est.
Umerov a fost numit în această funcţie în septembrie anul trecut, înlocuindu-l pe Oleksi Reznikov, care a demisionat după mai multe scandaluri de corupţie în achiziţia de materiale pentru armată.
Una dintre priorităţile declarate ale lui Umerov este de a promova transparenţa şi de a pune capăt acestor nereguli.
Într-o scrisoare trimisă autorităţilor ucrainene la scurt timp după numirea lui Umerov, Casa Albă a cerut Kievului să ia măsuri urgente pentru eradicarea corupţiei în cadrul armatei, ca o condiţie pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei, notează EFE.
Ucraina se apără de aproape doi ani împotriva unei invazii ruse pe scară largă cu ajutorul masiv financiar şi militar trimis de Occident.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
SBU anunţă descoperirea unei fraude de proporţii la achiziţionarea de armament în Ucraina
Trimite articolul
XRustem Umerov, cel din poza este cumva din meme-urile alea tipice pentru poporul acela?
Cum naiba tara este in razboi si se lupta ortodocsi slavi cu ortodocsi slavi si la butoane sunt numai nasosi din astia – incepand cu Zelea si terminand cu Rus Tem?
Au promis pace si acum depopuleaza Ucraina. Vedeti promisiunile lui Zelea din campanie. Cand ne vom trezi? Inamicul Ucrainei este la Kiev, nu aiurea.
-
Inamicul Ucrainei este in cea mai mare parte in RuZzistan. Au insa si ei cozile lor de topor, cei care fura de oriunde, tradatorii si cei care si-ar vinde tara pentru un pumn de ruble igienice. Ii avem si noi pe astia, azi se numesc AURolaci si shoshoci, dar parintii si bunicii lor sunt exact acei bolsevici infecti care au distrus Romania dupa cel de-al doilea Razboi Mondial .
-
Repetentule, indiferent cui vinzi tot tradator te numesti. Adica, si daca vinzi americanilor este tot tradare. Numai in mintea ta de rus denaturat este bine sa vinzi oricui numai familiei tale de rusnaci nu.
-
….foarte bine, i-ai dat peste bot proamerlocului!
-
Voi va vindeti oricui va da o moneda ruginita, orcilor. Asa au facut strabunicii vostri, bunicii vostri, parintii vostri si astazi, e randul vostru. Semianalfabeti frustrati, pusi pe jafuri si pe furtisaguri, ne-ati vandut de-a lungul istoriei turcilor, tatarilor, ungurilor, rusilor, nemtilor, ati plecat capul in fata oricui, voua sa va fie bine. Capul patrat sabia nu-l taie, este motto-ul vostru.
-
-
Daaaa… și eu urmăresc cu mare atenți și cu o oală de popcorn.
Mai ales că de anul trecut, de când a fost zburătăcit ministrul Reznikov pentru o gaură de 1,5 miliarde de dolari, nu s-a mai auzit nimic.
Și o mică precizare, nu e vorba de corupție, sau doar de corupție, ci de furt calificat și deturnare de fonduri.
Și asta din cei maximum 30% din banii alocați de occident care mai ajung în Ucraina, că de, și gura ălora de-afară trebuie să ”mănâncă” ceva.
-
Gândește-te că toți banii donați de UE în Gaza au ajuns la Hamas pentru tuneluri, arme și bombe
…..in sensul caci cauta sa astupe probele!
-
cum face phutin in tara lui jalnica??