În cadrul acestei tradiţii, apărută în urmă cu 15 ani în acest oraş, credincioşii ortodocşi aranjează în biserică borcanele cu miere în formă de cruce, iar deasupra se aprind lumânări în acordurile unor cântece religioase şi rugăciuni pentru a sfinţi mierea.
Credinţa în proprietăţile curative ale mierii se bazează pe viaţa sfântului ortodox Haralambie care folosea acest ingredient natural pentru a tămădui rănile.
În ziua de 10 februarie, când este prăznuit Sfântul Haralambie se marchează şi Ziua Apicultorilor.
“După acest ritual, mierea este dusă acasă şi se consumă în fiecare zi, deoarece mierea este o minune a naturii şi un leac împotriva oricărei dureri”, a declarat televiziunii publice Adelina Stefanova, curatoarea muzeului din vecinătatea bisericii.
Potrivit postului, pelerinii locali urmează cu sfinţenie acest ritual mai ales în actuala pandemie de COVID-19, care a condus la creşterea cererii de miere “sfinţită”.
În Bulgaria, o ţară cu aproximativ 7 milioane de locuitori, aproape 10.000 de persoane au murit din cauza COVID-19, iar ţara se află la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinarea, sub 1% din populaţie fiind imunizată.
Pe lângă problemele legate de livrare, determinate şi de faptul că Bulgaria a mizat pe vaccinul de la AstraZeneca, autorităţile sanitare se confruntă cu reticenţa a aproape jumătate din populaţie în faţa vaccinării după proliferarea mai multor teorii privind pericolul pe care îl reprezintă vaccinurile.
Ca urmare a unei combinaţii de factori – scepticism faţă de pandemie, neîncredere în vaccinuri şi lipsă de previziune – Bulgaria riscă să fie ultima ţară care iese din pandemie, notează EFE.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XMierea are efect antibiotic, indiferent ca e sfintita sau nu, daca e miere reala si nu contrafacuta, poate ajuta la infectii bacteriene, la fel intareste si sistemul imunitar.
Cum naiba,scuzați, preoților de la noi nu le-a venit ideea ăsta ? Din nou bulgarii sunt înaintea noastra,iar popimea din România făcută de ras.
-
Ai nostrii sunt ocupati cu inecatul copiilor la botez
Doamne iartă-i ….. Dar nu cred.
De ce ati pus „sfintit” intre ghilimele? Probabil, din acelasi motiv pentru care ati adaugat: – scepticism faţă de pandemie, neîncredere în vaccinuri şi lipsă de previziune – pentru a sustine concluzia ca Bulgaria va fi ultima tara care va scapa de pandemie.
Bineinteles ca ati consultat niste studii sau ati facut un sondaj de opinie intre bulgari ca sa ajungeti la aceste concluzii.
Recomand filmul documentar „Apa” – nu e pe NETFLIX- ca sa va dumiriti cum se produce „sfintirea” d.p.d.v. tehnic. Nu e necesar sa fii credincios ca sa pricepi ce e acolo. Accesati cu incredere, nu veti fi spalati pe creier de catre nimeni.
E necesar sa poti sustine ceea ce afirmi, mai ales cand se publica cu pretentia de stire. Sau, poate, este doar un eseu fantastic… dar, sa nu divagam.
Mult succes cu pandemia! Mai dati-ne si noua sfaturi cum sa scapam de ea, ca ne-ati lasat cu ghilimele…
Un non-bulgar
ALO ARADON!!! De ce mi-ati sters comentariul? Chiar daca nu va convine repet – acesti preoti sunt niste criminali!