China Mobile, deţinută de stat, a solicitat Comisiei Federale de Comunicaţii (FCC) SUA o licenţă în 2011, însă după şapte ani de la solicitarea licenţei pentru furnizarea serviciilor de telecomunicaţii, Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a recomandat respingerea cererii, în contextul intensificării tensiunilor comerciale dintre cele două state.
„După discuţii semnificative cu China Mobile, îngrijorările privind riscurile sporite în calea aplicării legii americane şi a intereselor de securitate naţională nu au putut fi soluţionate. Prin urmare, ramura executivă a guvernului SUA, prin intermediul Administraţiei Naţionale pentru Telecomunicaţii şi Informaţie (NTIA) recomandă ca FCC să refuze cererea de licenţă pentru China Mobile Section 214”, a declarat David J Redl, secretarul adjunct pentru comunicare şi informare la Departamentul de Comerţ.
În data de 19 iunie, Donald Trump a ameninţat că va impune noi taxe produselor importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, declarând că aceste noi taxe vor fi aplicate „după ce procesul legal va fi finalizat, în cazul în care China refuză în continuare să îşi schimbe practicile şi dacă decide să continue cu noile taxe pe care le-a anunţat recent”. Decizia a fost luată în contextul în care cele două economii puternice ale lumii se află în pragul unui război comercial.
Ameninţările celor două ţări vor determina o agravare a disputei deja existente şi vor cauza scăderi semnificative pe bursele internaţionale, avertizează analiştii.
China a răspuns ameninţării făcute de Donald Trump, clasificând aceste ameninţări ca fiind „un act de presiune extremă şi şantaj, care deviază de la consensul la care cele două ţări au ajuns de nenumărate ori”, relatează Reuters. Ministrul de Finanţe al Chinei a declarat că „ţara va lua atât măsuri calitative, cât şi cantitative, şi va combate ferm taxele adiţionale impuse de guvernul american”.
De asemenea, Ministrul de Finanţe chinez a adăugat că „Statele Unite au iniţiat un război comercial şi au încălcat legile pieţei, lucru care nu îi afectează doar pe oamenii din China şi SUA, ci din toată lumea”.
În schimb, Donald Trump insistă că ţara asiatică a beneficiat pe nedrept, ani la rând, de dezechilibrul comercial cu Statele Unite. Conform Reuters, această mişcare a lui Trump a fost promptă şi precisă, în contextul în care Statele Unite poartă lupte economice pe mai multe fronturi.
Mai mulţi experţi economici din Statele Unite au declarat că se aşteaptă la o reacţie din partea Guvernului chinez, care va afecta toate companiile americane din China, nu doar cele din sectoarele vizate de sancţiuni.
Consecinţele nu au întârziat să apară. Pieţele globale au intrat în derapaj, iar dolarul american şi yuanul chinezesc şi-au pierdut din putere.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!