Plasticul topit se îmbină cu rocile pe această insulă aflată la o distanţă de 1.140 de kilometri de statul Espirito Santo (sud-estul Braziliei), o dovadă a influenţei din ce în ce mai mari a oamenilor asupra ciclurilor geologice ale Terrei, spun cercetătorii.
„Este un lucru nou şi terifiant în acelaşi timp întrucât poluarea influenţează geologia”, a spus Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea Federală din Parana.
Santos şi echipa sa au realizat teste chimice pentru a afla ce fel de plastice se găsesc în rocile denumite „plastiglomerate” întrucât au în compoziţie un amestec de granule sedimentare şi alte deşeuri fixate prin contribuţia plasticelor.
„Am identificat că (poluarea) vine în principal de la plasele pescarilor, deşeuri foarte des întâlnite pe plajele insulei Trinidade”, a spus Santos. „(Plasele) sunt împinse de curenţii marini şi se acumulează pe plajă. Când temperatura creşte, plasticul se topeşte şi se îmbină cu materialul natural de pe plajă”.
Insula Trindade este un loc important pentru conservarea ţestoaselor verzi sau Chelonia mydas, întrucât mii de exemplare ajung în fiecare an aici pentru a-şi depune ouăle. Singurii oameni care locuiesc pe Trindade sunt membri ai marinei braziliene, care deţine o bază pe insulă şi protejează ţestoasele care îşi fac cuiburi.
„’Locul unde am găsit aceste mostre (de plastic) este un areal protejat în Brazilia şi se află în apropierea zonei unde ţestoasele îşi depun ouăle”, a spus Santos.
Descoperirea ridică întrebări despre moştenirea pe care oamenii o lasă Terrei, a spus Santos.
„Vorbim atât de mult despre Antropocen şi îl găsim chiar aici”, a spus Santos referindu-se la o nouă epocă geologică propusă, definită prin impactul oamenilor asupra geologiei şi ecosistemelor planetei.
„Poluarea, gunoiul din mare şi plasticul deversat incorect în oceane au devenit material geologic… păstrat în arhivele geologice ale Terrei”.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!