Liliana Silva nu credea că e în pericol. Când fratele ei a venit din Germania, unde locuiește, pentru a-și vizita familia în Chile, niciunul dintre ei nu s-a simțit vulnerabil. Bărbatul făcuse carantina obligatorie de 10 zile la Santiago și nu avea simptome de Covid-19, relatează CNN.
Totuși, după mai puțin de o săptămână, părinții ei, cele trei fiice și o mătușă s-au infectat cu varianta Delta, iar ea și soțul ei au început să se simtă rău după câteva zile. Cu excepția tatălui ei și a copiilor ei, toți membrii familiei aveau simptome ușoare, cu o durată de 2 până la 4 zile.
„Tatăl meu suferă de leucemie cronică. A avut pneumonie, s-a deshidratat și a fost internat în spital. Dacă nu ar fi fost vaccinat, ar fi murit“, a spus Silva.
Însă copiii erau prea mici pentru a fi vaccinați și au avut o formă mai gravă de Covid:
„Fiicele mele au avut febră mare, tuse, vărsături și dureri de cap urâte. Mi-aș fi dorit să fi fost vaccinate, mi-a fost frică tot timpul pentru ele“.
Aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați
De când a început imunizarea populației împotriva Covid-19, în februarie, Chile a primit laude la nivel internațional pentru succesul campaniei de vaccinare. Aproape 87% dintre chilienii eligibili sunt complet vaccinați, arată ultimele rapoarte ale Ministerului Sănătății.
Rata crescută de vaccinare a avut ca efect scăderea numărului de cazuri, dar, cu toate acestea, țara nu intenționează să reducă măsurile de precauție.
Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că vor fi imunizați cu vaccinul chinezesc copiii care au între 6 și 11 ani, țara devenind astfel una dintre puținele din lume care va aproba vaccinarea cu serul CoronaVac pentru acea categorie de vârstă. Imunizarea acestei categorii a început luni.
„Se știe că, în țările unde cea mai mare parte a populației adulte a fost imunizată, coronavirusul începe să-i vizeze pe cei care rămân vulnerabili, iar copiii se infectează mai mult, așa cum se întâmplă în Statele Unite. Trebuie să mergem mai departe cu imunizarea în rândul celor mai tineri“, explică Lorena Tapia, medic pediatru și membru al comitetului de consiliere pentru vaccinuri.
„De la început, campania noastră s-a bazat pe avantajul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri. Acest lucru ne-a permis să nu depindem de disponibilitatea unui singur furnizor, având în vedere cererea mare de vaccin anti-COVID la nivel global“, spune ministrul pentru Știință, Andrés Couve, explicând succesul campaniei de vaccinare.
Până acum, Chile a primit 36 de milioane de doze pentru o populație de 19 milioane de locuitori, suficient pentru a începe deja să facă a treia doză. În fiecare săptămână, un nou grup de persoane devine eligibil. Spre exemplu, săptămâna aceasta este administrată a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.
În timp ce numărul cazurilor de Covid-19 crește din nou în America Centrală și Caraibe, în ultima săptămână Chile a atins cea mai scăzută rată de infectare și cel mai mic număr de cazuri active din martie 2020.
Restricții relaxate, dar nu foarte mult
Rata de pozitivare rămâne în mod constant sub 1%, ceea ce a determinat guvernul să relaxeze treptat restricțiile, dar nu foarte mult. Spre exemplu, interdicția de circulație după ora 22.00 a fost mutată la 00.00.
Vaccinarea a jucat un rol cheie în prevenirea unui nou val, spun experții, dar nu este suficient. Din acest motiv, guvernul nu a ridicat încă toate restricțiile. Purtarea măștii de protecție, distanțarea socială în locuri publice și școli încă sunt obligatorii, în timp ce frontierele nu sunt complet deschise, iar călătorii încă se confruntă cu restricții semnificative.
Toate aceste măsuri au permis chilienilor să controleze tulpina Delta până acum. Chiar și așa, incertitudinea persistă în ceea ce privește Covid-19.
„Nu putem spune că este sub control. Pandemia nu s-a terminat și, dacă nu suntem atenți, putem avea un nou val în orice moment“, spune dr. Alexis Kalergis, directorul Institutului de Imunologie și Imunoterapie Millennium din Santiago.
SURSA: ALEPH NEWS
Trimite articolul
XIn concluzie virusul chinezesc se poate invinge doar cu vaccin chinezesc 😵
-
E singura concluzie pe care ai extras-o. Ceva legat de numarul mare de vaccinati n-ai observat?! Nu-i stres, de acum baga mare pe retele sociale ca doar vaccinul chinezesc e bun; tot e mai bine decat ca vaccinurile-s facute pt a ne controla, pt a castiga doar companiile farmaceutice samd.
In Seychelles vaccinul chinezesc a dat un rateu de zile mari, eficienta fiind de 60 % … Apa chioară…
-
In plus, chilieni au restricții de noapte și masca obligatorie și se laudă că țin sub control. Cu masuri draconice, mai merge, ia să fie că la noi, cate cazuri ar avea?
-
Iar in Israel a dat Pfizer rateu de zile mari 🙄
-
Mda a dat un rateu de zile mari.
CFR in Israel pana in 30 noiembrie 2020 (fara vaccin): 0,847%, la o incidenta la jumatate fata de perioada 1 august – 15 septembrie 2021, perioada in care CFR a fost de 0.289%, adica la o incidenta dubla, un CFR de 2,84 ori mai mic…-
L-ai bagat in ceata!!! Asta e calcul de facultate, pentru 8 clase e greu sa priceapa. Nu poate sa citeasca mai mult de un tabel in acelasi timp. Sau nu are timp pentru ca pupa icoana lui malone si asta il tine ocupat. Mai cauta ici-colo cate un video sau o statistica facuta pe jumatate si o posteaza aici. Are destui ciraci care citesc.
-
Isi citeste singur aberatiile.
-
-
De ce ai calculat CFR pana in 20 noiembrie si intre 1 aug si 15 sept? ca atunci e cel mai convenabil?, vaccinarea a inceput in 19.12 2020 deci cum eu nu stiu sa calculez fii tu amabil si calculeaza CFR pana in 19.12.2020 si dupa aia pana azi … asta daca vrei sa fii corect ceea ce nu-ti sta in fire dar macar esti in ovatiile plasmodiilor mimetice ceva mai cretine cu care nu mai discut
-
Vaccinarea a început în decembrie, așadar până în 30 noiembrie, clar nu are niciun efect. În primele 2-3 luni de vaccinare nu prea poți vorbi de un efect semnificativ al vaccinării, ponderea fiind scăzută. Am ales 1.08-15.09.2021, când incidența a crescut, tocmai pentru a fi clar efectul vaccinării, dar poți calcula CFR pentru fiecare lună de la debutul pandemiei și vei observa o scădere bruscă și relevantă din prima lună plină în care a fost depășit pragul de 50% (Aprilie, pentru Israel). Cel mai relevant e calculul pe luni sau pe trimestre.
Evident că vaccinarea nu este singurul factor, dar pare cel mai relevant deoarece este asociată cu reducerea cea mai consistentă a CFR.
Același trend se manifestă cam în toate țările care au depășit pragul de 50% la vaccinare.
Spor la calculat (nu cred că nu știi să faci acest calcul 😉).
-
-
-