Conform dreptului internaţional, fundul mării şi resursele sale „sunt moştenirea comună a omenirii”, a reacţionat Ministerul Chinez de Externe după o relatare a publicaţiei Financial Times. „Explorarea şi exploatarea resurselor minerale din zona maritimă internaţională trebuie să se desfăşoare în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării şi în cadrul Autorităţii internaţionale pentru fundul mării şi oceanelor”, a adăugat ministerul chinez.
Administraţia preşedintelui american, Donald Trump, elaborează un ordin executiv pentru a permite extragerea metalelor de pe fundul Oceanului Pacific, ca soluţie de asigurare a aprovizionării SUA cu mineralele necesare unor sectoare ale înaltelor tehnologii, precum industria de apărare, producţia de smartphone-uri, de baterii pentru vehiculele electrice sau de semiconductori, a scris sâmbătă Financial Times.
Prin exploatarea şi stocarea acestor resurse Statele Unite şi-ar asigura astfel de o rezervă la care să poată apela în lipsa accesului la importurile din China, ţară care produce circa 90% din metalele rare rafinate la nivel mondial. Aceste metale, reunite într-un grup de 17 elemente, nu sunt atât de rare precum sugerează numele lor, dar extracţia şi rafinarea lor se realizează prin procese complexe şi care necesită investiţii majore, având, de asemenea, implicaţii asupra mediului.
SUA importă o mare parte din necesarul său de metale rare, cu precădere din China. Dar guvernul de la Beijing a instituit restricţii la export pentru unele dintre aceste elemente, ca represalii faţă de taxele vamale impuse de preşedintele american, Donald Trump, asupra importurilor din China.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!