Abdul Ghani Baradar a fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză, la cererea SUA, în urmă cu mai puțin de trei ani, iar The Guardian scrie că talibanul a apărut ca un „învingător de necontestat” al războiului care durează de 20 de ani și a luat o altă turnură odată cu retragerea militarilor americani.
În timp ce Haibatullah Akhundzada este văzut ca un lider al talibanilor, Baradar este șeful său politic și cea mai vizibilă față a acestora.
Abdul Ghani Baradar se afla duminică seara la Doha, dar ar urma să ajungă la Kabul în aceste zile. Într-o declarație televizată cu privire la cucerirea capitalei afgane, el a declarat că adevăratul test al talibanilor abia acum începe și că aceștia trebuie să servească națiunea.
Născut în provincia Uruzgan în 1968, el a luptat în rândul mujahedinilor afgani împotriva sovieticilor în anii 1980. După ce rușii au fost alungați în 1992, iar țara a căzut într-un război civil, Baradar a înființat o madrasă (școală găzduită de o moschee, unde se predă teologia islamică) în Kandahar împreună cu fostul său comandant și cumnat, Mohammad Omar.
Împreună, cei doi mullahi au fondat mișcarea talibană, condusă de tineri cu educație islamică, dedicați „purificării religioase” a țării și creării unui emirat.
Alimentați de fervoarea religioasă, de ura larg răspândită împotriva lorzilor războiului și de sprijinul substanțial al agenției pakistaneze ISI, talibanii au ajuns la putere în 1996, după cucerirea prin surprindere a capitalelor provinciilor afgane.
Abdul Ghani Baradar, adjunctul mollahului Omar, despre care se credea în general că este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect cheie al acelor victorii.
El a avut o succesiune de roluri militare și administrative în regimul taliban de cinci ani, iar în momentul în care acesta a fost înlăturat de SUA și aliații săi afgani, era ministrul adjunct al apărării.
În timpul exilului de 20 de ani al talibanilor, Baradar a avut reputația de a fi un lider militar puternic și un politician subtil. Diplomații occidentali au ajuns să îl considere ca făcând parte din aripa Quetta Shura – conducerea regrupată a talibanilor în exil – care era cea mai rezistentă la controlul ISI și cea mai deschisă la contacte politice cu Kabulul.
Cum a fost eliberat din închisoare Abdul Ghani Baradar, în 2018
Cu toate acestea, administrația Obama s-a temut mai mult de expertiza sa militară decât de speranța în ceea ce privește presupusele sale înclinații moderate. CIA l-a localizat la Karachi în 2010 și, în luna februarie a aceluiași an, a convins ISI să îl aresteze.
„Capturarea lui Baradar a fost instigată în principal din cauza rolului său în război, mai degrabă decât din cauza probabilității ca acesta să facă brusc pace. Adevărul este că pakistanezii l-au reținut în toți acești ani în mare parte pentru că Statele Unite le-au cerut acest lucru”, a declarat un fost oficial.
Cu toate acestea, în 2018, atitudinea Washingtonului s-a schimbat, iar trimisul lui Donald Trump în Afganistan, Zalmay Khalilzad, le-a cerut pakistanezilor să îl elibereze pe Baradar pentru ca acesta să poată conduce negocierile din Qatar, bazându-se pe convingerea că se va mulțumi cu un acord de împărțire a puterii.
„Nu văzusem niciodată o justificare reală a acestui punct de vedere, dar a căpătat un fel de idee mitică”, a declarat fostul oficial sub protecția anonimatului.
Baradar a semnat acordul de la Doha cu SUA în februarie 2020, în ceea ce administrația Trump a salutat ca fiind un progres spre pace, dar care acum pare a fi o simplă etapă spre victoria totală a talibanilor.
Acordul dintre SUA și talibani de a nu se lupta între ei trebuia să fie urmat de discuții privind împărțirea puterii între talibani și guvernul de la Kabul al lui Ashraf Ghani. Aceste discuții nu s-au concretizat, iar acum pare clar că Baradar și talibanii au încercat să câștige timp, așteptând ca americanii să plece și pregătind o ofensivă finală.
SURSA: ALEPH NEWS
Trimite articolul
Xdupa ce au dus lupte grele ani de-arandul americanii isi strang lucrurile isi aduna oamenii de pe la ambasada si militarii si ii scot din Afganistan cu elicopterele si cu avioanele
ce se va intampla cu afganii /civili sau militari/ care au colaborat cu americanii asta numai Dumnezeu o sa stie Asa au facut americanii si in Vietnamul de Sud. S-au razboit cu nord vietnamezii ( vietcong) zeci de ani lasand in urma mii de morti si invalizi de o parte si de alta si apoi au fugit cu elicopterele parasindu-si aliatul sud vietnamez care a cazut in mainile comunistilor din Nord. Dupa cate spunea un cetatean vietnamez ai carui parinti au locuit in Saigon in anii 70 si au fugit de acolo ,razbunarea comunistilor nord vietnamezi a fost crunta fata de colaboratorii vietnamezi civili si militari , ai americanilor ………
Ma gandesc cu groaza ce s-ar putea intampla in cazul in care Romana ar fi atacata de forte străine. Oare tot asa vor proceda americanii ca si in Vietnam si Afganistan? Ne lasa si pleaca?Nu stiu , dar am voie sa mă intreb si eu asa ca tot omu,……….mai ales după ce unii politicieni irită Rusia cand pot si cat pot……!
-
normal ca se tireaza rapid… si sa nu uitam ca acum aprox 80 de ani aradul a fost bombardat de catre americani… asa ca o reimprospatare a memoriei noastre. https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/75-de-ani-de-la-bombardamentul-asupra-aradului-22133/
-
Doar una din marile “” binefaceri” ale lui Biden, un tip odios care vorbește despre abolirea proprietății private și instituirea monedei virtuale unice. Măcar despotul de Trump era cel mai mare patriot din istoria USA toți la meeting-uri erau Yes Sir și poziția ghiocel că știau că dementul declanșează al Treilea Război Mondial.
Venit aici la romanika,pus bomba si venit dorel si pisat pe fitil.nu frumos.,pai mai cakatule cine te crezi stapanu lumii?ia sa o suji setos tu si tot neamul tau de sinucigasi fytate dzo de jmecher.
Cine este?
Pai Haysam, sau ciolacu talibanul de la Buzau va spune ceva?
Si ce ii freaca grija pe cei din alta parte a lunii? Tara lor, treaba lor ce fac acolo.
Un intelectual rasat.