În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie.
Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, “distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.
Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi marţi au anunţat că nu vor ridica interdicţia chiar dacă UE va decide să nu prelungească aranjamentul dincolo de săptămâna aceasta.
În replică, autorităţile de la Kiev au avertizat că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior.
Contrar Poloniei, Bulgaria a decis joi să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie. Sofia “nu susţine” o extindere a restricţiilor, stipulează o rezoluţie adoptată de Parlamentul bulgar cu o largă majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputaţi prezenţi), la iniţiativa guvernului proeuropean al Bulgariei.
Textul invocă “solidaritatea cu Ucraina” şi necesitatea de a “garanta securitatea alimentară la scară mondială”.
Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.
Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Pe de altă parte, şeful MADr a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, “pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XTradare ! Asa se bate joc de interesele agricultorilor romani ! Sper ca Guvernul nu va asculta de excrocii din Comisia Europeana. Sau, in Romania s-a uitat de cuvinte ca “independenta” sau “patriotism” ?
-
Și delirul auristo-putinist continuă 🤷🏻♂️
“Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.” Si cand te gandesti ca Romania , inainte de ’89, era “Grinarul Europei”….. Iti vine sa vomiti cand citesti astfel de stiri.
-
Nu de la știri îți vine ție să vomiți, ci de la Putinskaya.😁
-
Gresit ! Cand vad ca un moldovean se da drept “aradean”. Chiar daca un anonim.
-
Persistența ta în eroare devine o caracteristică fundamentală a ta. Nu că nu aș fi constatat asta anterior. Dar așa șade bine unui putinist, să persistente cu trăsnăile sale 😁
-
Hai mah, stim ca esti moldovan dar nu credeam ca iti este rusine ca aprobi. Esti unul “procreat” prin sectia de filatura de la UTA.
-
-
-
Poate UE sa aprobe, daca Putin nu vrea, cerealele vor avea restrictie! Ramane biata Roumenica ,care nu cere taxe vamale de la idiotii de ucrainieni si accepta ca o parte din cereale sa ramana in Romania, defavorizandu-i grav pe fermierii romani! O porcarie internationala…..
Normal , interesul. Ursulei este ca cerealele modificate genetic sa fie consumate in UE
Repede s-au mai activat vuvuzelele auristo-putiniste 👆👆👆👆
-
Dimineata ii scoate piticul atomic la pascut, ca apoi sa-i puna la lucru pe internet, la trollat.