“Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.
Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. Între timp, duminică guvernul polonez a anunţat că interzice inclusiv tranzitul lor prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.
Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele “coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.
Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care “nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.
Ucraina a protestat sâmbătă după interdicţia anunţată de guvernul polonez, susţinând că aceasta încalcă acordurile bilaterale, şi a cerut negocieri pentru reglementarea situaţiei. Potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, miniştrii de resort polonez şi ucrainean vor avea luni o întâlnire în Polonia.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Trimite articolul
XÎncerc să mă abțin să caracterizez UE… dar ”domniile” lor ce cred? Că statele se vor autodistruge de dragul ochilor lor frumoși?
-
Exemplul guvernului polonez ar trebui urmat de toti. De ce se lasa Europa terorizata de interesele private ale celor de la varful UE ? Ucraina NU e membru al UE si de altfel ca ce chestie poate sa isi permita sa dea porunci unor guverne si tari?
Nu e cazul in spatiul carpato-pontic-danubian. Aici canta mierla pe cosciug. PNL.
Asa patesti daca esti patriot si iti aperi interesele agricultorilor din propra tara – esti luat la suturi de catre netrebnicii din actuala conducere a UE. Din pacate, actualii politicieni romani sunt niste carpe de sters pe jos.
-
Oare si botoxul aradean (stiti voi cine)face parte din cirpe? Cred ca da…!Si domniile lor din UE, daca ar putea i-ar sufla si zahar pudra, in fundul…., La d-l Wolodymyr.-
cantati ba brucseleza pana ramaneti in turu gol 🙂
Are dreptate Comisia Europeana. Sa ii ajutam pe fratii nostrii din Ucraina.
-
Oarecare, nu mai bea te rog.
-
Taci prostule!
Comisia in sine este INACCEPTABILĂ pentru țările pe care vrea sa le distrugă și sa le controleze, recte cele din est. Hai Sictir comisiei.
Guvernele polonez si maghiar pleaca urechea la protestele agricultorilor din tarile lor, in timp ce bosorogul ramolit Daea , prostanac si obedient UE (ca tot guvernul roman) zice altceva! Ma tradatorilor romani, voi mai respectati poporul si tara asta?!