Ungaria. Aplicând în premieră noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să reţină fondurile ţărilor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, executivul comunitar a îngheţat în decembrie anul trecut 21,7 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei.
Dar Comisia Europeană estimează acum că reformele introduse de guvernul ungar pentru susţinerea independenţei sistemului judiciar sunt suficiente pentru a debloca fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro. „Am primit garanţii suficiente pentru a spune că independenţa justiţiei va fi consolidată în Ungaria”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
Persistă însă deficienţe ce privesc achiziţiile publice, conflictele de interese sau combaterea corupţiei, prin urmare restul fondurilor de coeziune rămân blocate, a indicat comisarul european.
Rămân de asemenea blocate din aceleaşi motive şi fondurile ce revin Ungariei în planul european de relansare post-pandemie. Totuşi, Comisia a aprobat recent Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, în baza căruia sunt acordate fondurile din acest program, şi va elibera către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european complementar REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia premierului Viktor Orban la summitul european joi şi vineri. Într-o declaraţie acordată marţi, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a negat că deblocarea parţială a fondurilor de coeziune pentru Ungaria ar avea vreo legătură cu summitul la care Orban ameninţă cu blocarea noului ajutor pentru Ucraina şi a lansării negocierilor de aderare a acestei ţări la UE.
Premierul ungar, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar şi măsurilor luate de acesta împotriva migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XNici o tara cu politicieni realisti nu are ce discuta cu Ucraina, in privinta aderarii. Este un monument de coruptie la toate nivelurile si o nulitate economica. O astfel de aderarea ar insemna, pentru orice tara rationala, fuga urgenta din UE.
-
Uită-te prima dată în propria ogradă câtă corupție e în jurul tău. Iar în rest fugi repede la Moscova, Putin te așteaptă cu brațele deschise.
-
Daca te rog frumos, nu mergi sa vezi daca functioneaza fantana de la Mocrea? Ca tu esti la doi pasi de ea, nu as mai bate drumul pana acolo. Multumesc.
-
omul de care te iei are dreptate
Orban joaca tare si bine face obtine tot ce vrea
nu ca premierul nostru care se multumeste cu ori ce i se dă de ex ”Schengenul aerian”si nu rutier care e cel mai solicitat, Trebuia sa ameninte cava uza de dreptul de VETO la toate hotararile UE si eram de mult in Schengen Asa fac acum bulgarii care resping
”firimiturile ” de genul Schengenul aeran !
Bravo Ungaria bravo Bulgaria .
-
-
cine ti-o spus tie ca Ucraina adera maine>? au timp sa se pregateasca pana la aderare, asa ca mai lasa-ne cu aceleasi postari de kko>
-
Nu o sa adere maine. Nici poimaine. O sa adere niciodata. Muta te tu acolo, nu avem nevoie de rusi in UE. Parca ue nu dorea granita cu rusia, nu? Pe raketii aia nu o sa i civilizeze nimeni, in veci. Mergeti voi acolo eventual.
-
Corect. Metehnele ucrainene sunt identice cu cele rusesti. Coruptia de la noi e mic copil fata de ce fac aia. Aia sunt in stare sa vanda munitie de capatat rusilor 🙂
-
Asa este, se vede cum nici austriecii nu vor romani si nici alte natii nu ne vor. Doar rusii ne vor, dar din alte motive
-
-