După negocieri tensionate care au durat toată noaptea, preşedinţia egipteană a COP27 a publicat un proiect de text pentru un acord global şi, în acelaşi timp, a convocat o sesiune plenară pentru a-l aproba ca fiind acordul final şi general al summitului ONU.
În cadrul sesiunii a fost aprobată prevederea privind crearea unui fond pentru „pierderi şi daune” pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să suporte costurile imediate ale evenimentelor cauzate de schimbările climatice, cum ar fi furtunile şi inundaţiile.
Dar a amânat multe dintre cele mai controversate decizii privind fondul pentru anul viitor, când un „comitet de tranziţie” va face recomandări pe care ţările le vor adopta apoi la summitul privind clima COP28 din noiembrie 2023. Aceste recomandări vor viza „identificarea şi extinderea surselor de finanţare” – referindu-se la problema controversată a ţărilor care ar trebui să contribuie la noul fond.
Solicitările ţărilor în curs de dezvoltare pentru un astfel de fond au dominat summitul de două săptămâni, împingând discuţiile dincolo de finalul programat pentru vineri.
Cu toate acestea, imediat după aprobarea în plen a fondului pentru pierderi şi daune, Elveţia a cerut o suspendare de 30 de minute pentru a avea timp să studieze noul text al acordului global – în special prevederile referitoare la eforturile naţionale de reducere a emisiilor, a declarat delegatul elveţian.
Documentul, care formează acordul politic general pentru COP27, trebuie să fie aprobat de cele aproape 200 de ţări prezente la summitul privind clima, din Egipt.
În conformitate cu iteraţiile anterioare, proiectul nu conţinea o referire solicitată de India şi de alte câteva delegaţii la reducerea treptată a utilizării „tuturor combustibililor fosili”. În schimb, acesta se referea la o reducere treptată doar a cărbunelui, aşa cum s-a convenit la summitul de anul trecut.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XAu venit, au vazut si au ….. bagat mina in rahat !
Dupa motto-ul ” Spala-ma, dar nu-mi uda blana “
nu pot sa iau in serios un asemenea demers. este doar praf in ochi pentru noi