Coreea de Nord a lansat o serie de rachete în această săptămână, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală eşuată, atrăgând condamnarea Statelor Unite, a Coreei de Sud şi a Japoniei şi ridicând speculaţii că s-ar putea pregăti să reia testele cu arme nucleare pentru prima dată din 2017.
Lansările de sâmbătă, între orele 11:31 şi 11:59 (02:31-02:59 GMT), au avut loc în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat exerciţiul „Vigilant Storm” pe care l-au început luni.
Rachetele au zburat aproximativ 130 km, atingând o altitudine de aproximativ 20 km, a precizat Seulul.
Exerciţiul aliat a implicat aproximativ 240 de avioane militare şi două bombardiere strategice americane B-1B, precum şi patru avioane de luptă F-16 şi patru avioane de luptă F-35A, potrivit Statului Major Întrunit al Coreei de Sud.
Este pentru prima dată din 2017 când B-1B a fost desfăşurat în cadrul exerciţiilor americano-sud-coreene, arătând „capacităţile de apărare combinate şi determinarea Republicii Coreea şi a SUA de a răspunde cu hotărâre la orice provocări din partea Coreei de Nord, precum şi voinţa SUA de a pune în aplicare un angajament ferm faţă de disuasiunea extinsă”, au declarat şefii inter-arme într-un comunicat.
Vineri, Pyongyang a cerut Statelor Unite şi Coreei de Sud să înceteze exerciţiile aeriene „provocatoare”. Coreea de Sud a declarat vineri că a mobilizat avioane de război ca răspuns la 180 de zboruri militare nord-coreene în apropierea graniţei comune a ţărilor.
Miercuri, Coreea de Nord a lansat un record zilnic de 23 de rachete, una dintre ele aterizând pentru prima dată în largul coastelor Coreei de Sud, după ce Pyongyang a ameninţat că va lua măsuri puternice dacă Washingtonul nu opreşte exerciţiile aeriene aliate cu Coreea de Sud.
În timp ce schimbul de replici a continuat pe parcursul săptămânii, Washingtonul a solicitat vineri o reuniune publică a Consiliului de Securitate al ONU, unde a acuzat Rusia şi China că oferă Coreei de Nord o „protecţie generală” împotriva unor noi acţiuni ale Consiliului de Securitate.
Un purtător de cuvânt al ministerului de externe nord-coreean a emis o declaraţie vineri seara, avertizând că „o provocare susţinută va fi urmată de o contraacţiune susţinută”, a declarat presa de stat KCNA.
În ultimii ani, Consiliul de Securitate a fost divizat cu privire la modul în care trebuie abordată Coreea de Nord. În luna mai, China şi Rusia s-au opus prin veto unei încercări a SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU ca răspuns la lansările de rachete nord-coreene.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XMititelul belicos deabia asteapta un *orden* de la vecinii puternici, ca sa plece in Ucraia! Va garantez ca va face treaba si 100 de ani nu se mai auzi de Ucraina pwlii…..
-
Grasul asta de la Phenian, nu stie cum poate sa-si controleze propriul popor infometat, iar tu crezi ca are vreo sansa in fata NATO… Pe de alta parte Rusia a cucerit Kievul in trei zile si Europa inalte patru, mda…