Blocul creștin-democrat, care a câștigat alegerile legislative anticipate în februarie și este format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și filiala sa bavareză Uniunea Creștină-Socială (CSU), dorește revenirea la serviciul militar obligatoriu, care a fost suspendat în 2011, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) propune un model voluntar.
Grupul de lucru privind apărarea – unul dintre cele 16 grupuri în care au fost împărțite negocierile privind acordul de coaliție – nu a reușit să ajungă la o înțelegere și a elaborat un document care prezintă ambele poziții, astfel încât liderii de partid să poată stabili un compromis, potrivit presei germane.
‘Situația de mare amenințare impune o descurajare credibilă. Pentru aceasta este necesară o creștere rapidă și consecventă a forțelor noastre armate. În consecință, vom pune capăt suspendării serviciului militar obligatoriu’, indică propunerea creștin-democraților.
De partea lor, social-democrații pledează pentru ‘o Germanie rezilientă social și capabilă să se apere singură’ și propun introducerea unui sistem de evidență militară pentru a identifica populația aptă pentru armată, precum și lansarea unei dezbateri sociale despre instituirea unui nou ‘serviciu (militar) care să fie atractiv pentru toți cetățenii’.
Ministrul interimar al apărării, social-democratul Boris Pistorius, este un susținător al așa-numitului ‘model suedez’, care combină elemente voluntare și obligatorii și pe care l-a folosit ca reper în propunerea sa de vara trecută pentru reintroducerea serviciului militar.
Potrivit propunerii sale, toți bărbații care au împlinit vârsta de 18 ani ar trebui să participe la un proces obligatoriu de recrutare pentru luarea în evidențele militare, iar dintre aceștia să fie selectați în fiecare an pentru chemarea în armată aproximativ 5.000 care sunt ‘cei mai apți și mai motivați’.
Conform Constituția germane, bărbații pot fi înrolați obligatoriu în forțele armate, dar introducerea acestei prevederi și pentru femei ar necesita o majoritate parlamentară de două treimi, situație imposibilă politic în acest moment.
CDU/CSU și SPD au anunțat miercuri că vor intra vineri în a doua fază a negocierilor de formare a unei coaliții, odată cu încheierea activității grupurilor de lucru.
Viitorul cancelar federal german, liderul CDU, Friedrich Merz, dorește ca negocierile să fie finalizate înainte de Paște, pentru o învestire a guvernului cât mai repede posibil, dar există încă divergențe semnificative între partide pe teme precum controlul migrației ilegale, politica fiscală și cea de asistență socială.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XData viitoare, dupa denazificare, nu va mai fi un zid al Berlinului ci un ditamai domul.
-
Adevărat, in Moscova nu va mai exista decât acest dom, nimic altceva
-
Lasă propaganda rusă că dăunează grav sănătății mintale
-
Rusii sunt cei care au distrus Romania Mare. Ai uitat?Prostimea e usor pacalita de popu listi. Problema e ca prin occident sunt multi emigranti rusi, care traiesc in democratie, dar il slavesc pe Putin, exact ca tine.
-
N-o să mai fie nici un zid, că tu mănânci toate cărămizile . . . .