Ca parte a textului reformulat, Comisia se gândeşte la stabilirea unor niveluri obligatorii de stocare a gazelor pentru ţările membre, afirmând că, pentru a se pregăti pentru iarna viitoare, UE are nevoie de “un nivel mediu de umplere a depozitelor de cel puţin 80% până la 30 septembrie”, relatează Politico.
UE importă marea majoritate a gazelor pe care le consumă, iar Rusia a reprezentat anul trecut aproximativ 45% din importuri, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).
Proiectul de text, care urmează să fie prezentat la 8 martie şi care poate suferi încă modificări, cuprinde, de asemenea, mai multe măsuri menite să sporească capacitatea de energie regenerabilă a UE, denumite “New Energy Compact”.
Bruxelles-ul doreşte ca ţările UE “să cartografieze, să evalueze şi să asigure rapid disponibilitatea terenurilor şi a mărilor adecvate pentru proiecte de energie regenerabilă” şi susţine utilizarea veniturilor de pe piaţa de carbon a UE, sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, pentru a finanţa noi instalaţii.
În luna iunie, Comisia va prezenta o recomandare privind acordarea de autorizaţii pentru sursele de energie regenerabilă, cu scopul de a reduce birocraţia şi de a accelera implementarea acestora, precum şi o strategie solară autonomă.
Energia solară de pe acoperişuri “ar putea acoperi aproape un sfert din consumul de energie electrică al UE”, se arată în proiect. Dar acesta notează că blocul comunitar a depins de importuri pentru panouri şi celule şi că “20-25% din proiectele solare planificate în UE au trebuit să fie amânate, fie anulate în totalitate în 2021”, în principal din cauza creşterii vertiginoase a costurilor cu energia, materialele şi logistica.
Strategia solară va include măsuri de accelerare a instalaţiilor şi “va contribui la dezvoltarea unui lanţ valoric pentru energia solară şi la consolidarea competitivităţii UE şi la combaterea dependenţelor”.
Bruxelles-ul doreşte, de asemenea, să stimuleze biogazul, recomandând o producţie la nivelul blocului de 35 de miliarde de metri cubi până în 2030 şi cerând ţărilor să canalizeze fonduri din Politica Agricolă Comună către “producţia de biogaz din surse de biomasă durabile”.
Pe lângă noile măsuri, Comisia mai spune că o implementare rapidă a pachetului legislativ privind clima “Fit for 55” – aflat în prezent în curs de examinare în Consiliu şi în Parlament – va fi esenţială. Setul de propuneri include planuri pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic şi un cadru pentru extinderea capacităţii de energie regenerabilă a blocului.
“Punerea în aplicare a propunerilor “Fit for 55″ va duce deja la o reducere a dependenţei UE de gaz cu 23% până în 2030”, potrivit proiectului de text.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XCe prosti suntem. Gazul a fost ieftin si nepoluant. Acuma multumit Nato ( USA ), vom avea un combustibil de 3 ori mai scump.
-
Si alimetele. Plus ca toate firmele vor pleca in Ungaria.
Saracie … foamete… frig. -
Nu suntem prosti. Nu stiu despre tine cum esti dar noi ceilalti sigur nu suntem prosti.
-
Tu sigur ești.
-
Așa că noi Românii putem îngheța de frig “temporar” doar câteva decenii. Lemnul âl vanduram cu tot cu pământul pe care creste, iar capetele luminate ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm mai gros. Destul de rău că ne bazaram pe fibre artificiale făcute din petrol și gaz și folosim lână că deșeu pe câmpiile pe care pasc oile.
-
Lemnul l-am vandut tot noi, ca suntem daci liberi si nu am facut nimic sa oprim acele furturi. Gaz avem in Marea Neagra, dar nu l-am exploatat, ca mai bine luam de la rusi, in loc sa investim pe termen lung pentru noi.