Cu toții căutăm în viața noastră minuni și așteptăm ca ele să ni se „arate” mai de fiecare dată, îndeosebi când ajungem la disperare. Din fericire, deși nu ne dăm seama, minunile sunt la tot pasul, sunt oferite gratis chiar de mama natură. Dorința de avuție, însă, ne-a îndepărtat de simplitatea lucrurilor, ne împiedică să ne bucurăm de orice moment și loc sau acțiune din viața noastră. Am uitat să ne bucurăm de lucrurile mărunte și stăm cu ochii bulbucați îndreptați spre secundarul care ne arată, fără echivoc, cum timpul ne trece printre degete și rămâne doar o amintire. Prezentul însă, este singurul lucru palpabil din existența noastră. Din trecut învățăm, iar pentru viitor ne pregătim…
V-ați întrebat vreodată de unde venim? Cum am apărut în acest Univers nemărginit? De ce pe Planeta Albastră totul există într-un echilibru perfect? Care sunt cele mai frumoase locuri de pe planetă, adevărate minuni ale naturii? Vă invităm într-o călătorie alături de noi pentru a primi un răspuns la aceste întrebări, pentru a vedea că nimic nu este la voia întâmplării, dar și pentru a ne bucura ochii cu cele mai frumoase 20 de instantanee de pe Terra, culese de Național Geographic într-un album intitulat „TOP 20 cele mai spectaculoase imagini de pe Terra din 2015”.
Cum s-a născut planeta Pământ, conform www.istoriiregasite.wordpress.com
Nașterea planetei Pământ
Pământul este o planetă extrem de mică, într-un vast univers. Universul este format din miliarde de stele şi planete şi uriaşi nori de gaz, toate acestea separate prin imense spaţii goale. Stelele sunt grupate în galaxii, fiecare galaxie conţinând milioane de stele. Soarele nostru este doar o stea în galaxia Calea Lactee.
BIG BANG
Oamenii de ştiinţă cred că universul s-a născut cu 15.000 milioane de ani în urmă, printr-o explozie deosebit de violentă, numită Big Bang. Explozia a creat o minge de foc uriaşă care s-a răcit şi a format mici particule. Tot universul este format din mici particule, numite materie.
Iată ceea ce se crede că s-a petrecut după Big Bang:
Mingea de foc s-a împrăştiat şi Universul a început să se mărească. (El continuă să se mărească şi în zilele noastre). Pe măsură ce mingea de foc s-a răcit, mici particule s-au adunat în nori groşi şi rotitori de gaz şi praf. Norii au comprimat în interiorul lor tot mai mult gaz şi praf. Gazele au devenit tot mai fierbinţi, până ce au început să ardă şi s-au format stelele. Planetele s-au format din resturile de praf şi gaze care se rotesc în jurul unei stele.
Planeta Pământ
Pământul s-a format cu circa 4.550 milioane de ani în urmă dintr-un nor de praf şi gaz care se învârtea în jurul soarelui. Treptat, Pământul s-a încălzit tot mai tare, până când s-a transformat într-o minge de rocă lichidă şi metal. Materialele mai uşoare au ieşit la suprafaţă, unde s-au răcit, formând o scoarţă tare. Rocilele de dedesubt au rămas fierbinţi şi în stare lichidă.
O planetă lispită de viață
Timp de milioane de ani după formarea Pământului, aici nu au fost condiţii de viaţă. Nu a existat apă, aer respirabil şi nici o protecţie împotriva razelor dăunătoare ale soarelui. Vulcanii azvârleau rocă fierbinte lichidă, iar suprafaţa Pământului era lovită de roci uriaşe, numite meteoriţi, roci care cădeau din spaţiu.
Primele oceane
Vulcanii de la suprafaţa Pământului au scos nori uriaşi de vapori şi gaze, care s-au adunat într-un strat gros deasupra Pământului. Pe măsură ce norii se îngroşau şi se răceau, aburii s-au transformat în apă şi a început să plouă. A plouat de-a lungul a mii de ani, ploaia a inundat Pământul şi au apărut oceanele.
Mările fierb
Uriaşii meteoriţi au continuat să lovească Pământul până acum 3.800 milioane de ani. Ei eliberau cantităţi mari de căldură în momentul impactului. Oamenii de ştiinţă cred că a fost atât de mare cantitatea de căldură eliberată, încât apa oceanelor a fiert. Aceasta ar fi distrus orice formă primară de viaţă.
Forțele pe Terra
„Forţa nucleară tare ţine nucleul stabil, forţa electromagnetică ţine legate nucleele de învelişul atomilor, forţa gravitaţională «ţine» Universul la locul lui, iar forţa nucleară slabă controlează arderea hidrogenului din Soare încet şi constant. Cum a apărut viaţa sau cum s-a născut Universul, sunt întrebări la care omenirea a încercat şi mai încearcă să răspundă. Forţa nucleară tare asigură coeziunea nucleului ţinând întrun spaţiu extrem de mic (de 100.000 ori mai mic decât diametrul atomului) protonii şi neutronii împreună. Această forţă de legătură face posibilă existenţa tuturor elemntelor chimice. Dacă acestă forţă ar fi fost cu două procente mai mică, ar fi existat în Univers un singur element, hidrogenul. În ceea ce priveşte forţa nucleară slabă, dacă aceasta ar fi mai «puternică» arderile din Soare ar fi mai intense, iar radiaţiile termice degajate ar da foc Pământului”, se arată pe site-ul afacerivj.wordpress.com.
Viața pe pământ
„În concluzie, viaţa aşa cum este ea pe Pământ, existenţa Universului aşa cum este el acum şi cum noi îl percepem, se datorează echilibrului perfect între cele patru forţe fundamentale. Noi, ca oameni, trebuie să răspundem doar la o singură întrebare: «Cum a putut întâmplarea să creeze un Univers atât de perfect?». Este hazard că Pământul se află la distanţa perfectă faţă de Soare, fapt ce a permis apariţia şi menţinerea vieţii pe această planetă? Este pur noroc că rotaţia Pământului în jurul axei sale se realizează în 24 de ore, ceea ce face ca oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte să nu fie prea mari? Este şansă că planeta noastră se învârte în jurul Soarelui în 365 de zile? Sau mai există o altă forţă creatoare cu mult mai mare decât toate celelalte, care le guvernează şi le echilibrează în aşa fel încât viaţa să existe pe Pământ?”, conform aceleiași surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!