„La fel ca multe alte organizaţii, agenţiile medicale ale UE au fost depăşite de forţa şi viteza pandemiei de COVID-19”, a afirmat autorul principal al raportului CCE, Joao Leao.
Epidemia a afectat grav Europa, provocând – conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – 2,2 milioane de decese pe întreg continentul.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), răspunzător de identificarea şi evaluarea pericolelor pentru sănătate, a subestimat iniţial gravitatea situaţiei, a constatat auditul. ECDC a realizat că este nevoie de acţiuni imediate abia la trei zile după ce Italia, membră a UE, a declarat carantina la nivel naţional.
De asemenea, ECDC a emis cu întârziere recomandări pentru urmărirea contactelor şi utilizarea măştilor.
Activitatea Centrului a fost îngreunată şi de lipsa unei strategii de testare pentru întreaga Uniune Europeană şi a unei abordări unitare privind desemnarea coronavirusului drept cauză a deceselor, ceea ce a dus la o calitate scăzută a datelor.
La rândul său, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care răspunde de autorizarea medicamentelor noi, a reacţionat în general bine la pandemie, dar nu a promovat testări clinice în UE, arată raportul CCE.
Ambele organizaţii menţionate s-au ridicat în cele din urmă la înălţimea problemelor, dar la nivelul Uniunii sunt necesare eforturi suplimentare „pentru ca istoria să nu se repete”, a apreciat Leao.
CCE a salutat unele din măsurile luate, cum ar fi noua legislaţie în domeniul farmaceutic, însă a subliniat că reacţia UE la criză a complicat cadrul organizaţional, prin crearea unei a treia agenţii medicale, cu competenţe care se suprapun cu ale celorlalte.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!