Această decizie readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să autorizeze avortul sau nu.
Potrivit unei analize New York Times, după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane. Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.
Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.
Judecătorii au susținut că decizia a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort. O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică.
„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept. „Roe v. Wade” a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă. Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a adăugat el.”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității.
Hotărârea publicată vineri este una dintre cele mai importante din istoria Curții Supreme de la crearea sa în 1790, potrivit profesorului de drept al sănătății Lawrence Gostin.
„S-a întâmplat deja să-și schimbe jurisprudența, să stabilească sau să restabilească un drept, dar să-l înlăture niciodată”, a spus el pentru AFP.
Decizia contravine tendinței internaționale de liberalizare a avorturilor. Progresele se văd în țări în care influența Bisericii Catolice rămâne puternică, precum Irlanda, Argentina, Mexic și Columbia.
Jumătate dintre statele americane vor să introducă noi restricții sau interdicții
Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții.
Guvernatorii democrați din mai multe state, printre care California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja că intenționează să înscrie dreptul la avort în constituțiile lor în cazul în care decizia Roe vs. Wade va fi răsturnată.
Din 1994, doar Polonia, El Salvador și Nicaragua au restricționat accesul femeilor din țările lor la avorturi, potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, un grup care luptă pentru accesul la avort, contracepție și protejarea drepturilor reproductive la nivel global.
Aproximativ 50 de țări din întreaga lume au extins accesul la avorturi în ultimii 25 de ani. Astfel, Rusia este una dintre primele țări din lume în ceea ce privește numărul de avorturi.
90 de milioane de femei trăiesc în țări în care avortul nu este permis în nicio circumstanță, inclusiv atunci când ar putea fi necesar pentru a salva viața femeii.
Trimite articolul
XAtunci hai sa ne dezvirginam prin montarea unui sterilet. Sau ne vom identificam ca fiind barbati si ne scoate uterele, ca aia e legal in anumite parti.
la câtă educație sexuală.e un SUA , câtă promiscuitate , e deja de râsul …. daca se bazează pe aspectul.moral.religios, ar trebui sa interzică in primam condamnarea la.moarte…
Titlul este gresit. Nu s-a anulat dreptul la avort. Nu mai e subventionat de stat …
În care orînduire a mai fost interzis avortul, vă mai amintiți?
Nu te-ai protejat, nu te-ai abținut, leagănă, nu ucude !!!