Într-un raport publicat marți, Serviciul Danez de Informații pentru Apărare (DDIS) a atras atenția că această presupunere se bazează pe ipoteza că Statele Unite nu ar participa alături de țările NATO la un astfel de război, pe baza analizei actuale a amenințărilor.
DDIS a estimat că, în opinia sa, este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să continue războiul în Ucraina în același timp cu un război împotriva uneia sau mai multor țări NATO.
Însă, în cazul în care conflictul din Ucraina s-ar încheia sau ar fi înghețat, Rusia ar putea să dispună de resurse militare semnificative și este posibil să atace o țară vecină în termen de șase luni, se arată în raport.
Agenția nu vede niciun plan concret rusesc pentru un război împotriva unei țări NATO. Însă, ar exista un risc mai mare ca Rusia să atace dacă ar fi considera că Alianța Nord-Atlantică este slăbită, de exemplu dacă SUA își retrag sprijinul pentru NATO.
Statele din nordul Europei sunt îngrijorate de ceva vreme de o posibilă amenințare din partea Rusiei. Serviciile de informații ale mai multor state nordice consideră că un atac rusesc reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității statelor lor.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat anul trecut că Rusia ar putea fi în măsură să lanseze un atac militar pe teritoriul NATO până în 2029 și a cerut ca armata germană să fie pregătită pentru război cât mai rapid posibil.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!