SUA. În jurul orei 11:15 GMT, dolarul era în scădere cu 1,82% în raport cu moneda euro, care era cotată la 1,1055 dolari, după ce anterior a ajuns chiar la 1,1144 dolari, cel mai scăzut nivel pentru moneda americană după luna septembrie 2024.
Moneda americană s-a depreciat cu 1,13% şi în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% în raport cu yenul japonez, în condiţiile în care un dolar era cotat la 146,65 yeni.
„Deprecierea dolarului sugerează că investitorii percep un risc mai important decât se preconiza pentru creşterea economiei americane, ceea ce ar putea constrânge Rezerva Federală (Fed) să reducă dobânzile mai puternic decât preconiza iniţial”, explică Ricardo Evangelista, director la ActivTrades.
Însă dobânzile mai mici ale Fed fac dolarul mai puţin profitabil pentru investitori, astfel că aceştia sunt stimulaţi să renunţe la această valută.
În paralel, „operatorii anticipează o înmulţire a măsurilor de relansare bugetară în Europa, ceea ce aduce un sprijin suplimentar pentru moneda unică”, adaugă analistul.
Ofensiva protecţionistă a Casei Albe, fără precedent după anii 1930, se traduce printr-un tarif suplimentar de 10% la toate importurile şi prin majorări pentru ţările considerate deosebit de ostile în materie comercială. Astfel, mărfurile din UE vor fi vizate de taxe de 20%, în timp ce tarifele pentru Japonia şi Elveţia au fost fixate la 24%, respectiv 31%.
Vizate în mod special, produsele chineze vor fi vizate de noi taxe la import de 34%, care se vor adăuga tarifelor vamale suplimentare de 20% introduse deja de Washington. Asta riscă să afecteze creşterea economică a Chinei, susţin analiştii, ceea ce explică de ce joi dolarul s-a apreciat cu 0,3% în raport cu yuanul chinez, cursul de schimb fiind de 7,2952 yuani pentru un dolar.
„Fără măsuri de compensare pe partea bugetară, nici scăderi de impozite şi nici o relansare semnificativă a creşterii, economia americană va absorbi şocul fără nici un amortizor”, avertizează Stephen Innes, analist la SPI AM.
Şi asta fără a lua în calcul eventualele represalii ale ţărilor vizate de tarifele lui Trump.
„Dacă Trump va reuşi sau nu să mute producţia în SUA, un astfel de demers are nevoie de timp”, subliniază la rândul său Michael Pfister, analist la Commerzbank, iar „între timp, SUA vor trebui să importe produse mai scumpe”.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X2,6 la % inseamna prabusire? Apăi noi cu deficitul care il avem, cum stam?
-
Lasa Ivane ca tu stai bine in Rusia
Va ajunge dolarul cat rubla
Nici un stat nu va rezista si nu rezista fara un comert international , nu poti sa ti inchizi piata !… probabil ca ideea din spatele acestor masuri e sa intareasca industria americana , insa tind sa cred ca aplicarea ei se face in stil rusesc , adica cu cizmele pline de noroi …
Sa te apuci sa te iei de piept cu intreg mapamondul imi pare cam absurd ! ajunge sa privesti spre imensa rusie , oricat vor sa coloreze situatia autoritatile rusesti , economia lor se prabuseste incet , incet … iar ei sunt constienti de acest aspect , de aia si tot cer cu disperare ridicarea sanctiunilor , si asta in conditiile in care rusia e furnizoare in principal doar de materii prime , materii primi care piata e limitata , ce faci tu ca stat care iti bazezi industria si bugetul pe produse care sunt fabricate si de alte state ?
Poate SUA sa absoarba toata productia interna ? ma indoiesc !
-
Europa are in medie 30 la suta taxe. 10 plus 20 in medie tva. Si poate absorbi toata productia interna? Nu, a exportat si in sua unde nu erau taxe sau erau infime. Mai fa matematica putin. Plus ca, afectat o sa fie cumparatorul american, taxa se pune doar pe importurile lor. Europa poate supravietui fara calculatoarele, telefoanele, tv ul lor? Softuri, etc? Nu, o sa cumparam in continuare.
-
Calculatoarele, TV-ul, telefoanele nu sunt produse in SUA, ci in China și exact asta va crește prețul pentru americani. Pînă și hîrtia igienică o au făcută în Canada, se vor șterge la fund cu brusturi sau cactuși ca strămoșii lor cowboy
-