SUA. Festivitățile au început oficial la ora 16 (ora României), la biserica St. John din Washington DC, aflată în apropiere de Capitoliu. Donald Trump și soția sa, Melania, au fost întâmpinați la Casa Albă de Jill și Joe Biden. Conform protocolului, aceștia au servit un ceai și au avut o scurtă conversație.
După plecarea lui Biden, Trump s-a retras în camera dedicată președintelui din clădirea Capitoliului, pentru a semna ordine executive și a oficializa noile numiri din administrația sa.
Primul care a depus jurământul a fost vicepreședintele J.D. Vance, iar ulterior a fost rândul lui Donald Trump, care a devenit astfel al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Din cauza temperaturilor scăzute, ceremonia a fost mutată în interior, pentru prima dată din 1985. La festivități au fost prezenți Kamala Harris, contracandidata lui Trump din alegerile anterioare, precum și cei patru foști președinți în viață: Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama și Joe Biden.
Trump a absentat de la învestirea lui Biden în 2021, care a avut loc la două săptămâni după asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu. Astfel, Trump a devenit primul președinte din ultimii peste 150 de ani care a lipsit de la ceremonia în care succesorul său depunea jurământul, fiind doar al cincilea din istoria SUA care a făcut acest lucru.
Printre liderii străini prezenți s-au aflat premierul italian, Giorgia Meloni, și premierul ungar, Viktor Orban. Liderul chinez Xi Jinping a fost invitat, dar Beijingul a ales să trimită în locul său un alt oficial, vicepreședintele Han Zheng, un gest interpretat de analiști ca o încercare a Chinei de a evita tensiuni cu Trump. Printre liderii care nu au fost invitați se numără prim-ministrul britanic, Keir Starmer, Ursula von der Leyen și majoritatea liderilor din UE, inclusiv Olaf Scholz și Emmanuel Macron.
Au fost prezenți și miliardarii Elon Musk, Mark Zuckerberg (Meta), Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple) și Shou Chew (TikTok).
Donald Trump va începe un nou mandat de patru ani, însoțit de promisiuni de a deporta milioane de imigranți, de a răzbuna „dușmanii politici” și de a schimba rolul SUA pe scena mondială. În prima zi de mandat, Trump va semna între 100 și 200 de ordine executive, printre care măsuri pentru eliminarea politicilor de diversitate și incluziune din armată, crearea unui „Iron Dome” în SUA și adoptarea unor măsuri dure împotriva imigrației ilegale.
În cadrul unui miting de duminică seară, Trump a promis că va acționa „cu o forță fără precedent”, adăugând că în prima zi a mandatului „o să vă distrați uitându-vă la televizor”, făcând referire la deciziile radicale pe care le va lua în primele ore după învestire.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!