Fostul preşedinte, care se afla la clubul său de golf din Florida, potrivit presei, este “în siguranţă după ce au fost semnalate focuri de armă în vecinătatea sa”, a declarat Steven Cheung, director de comunicare pentru campania lui Donald Trump, adăugând că “nu există alte detalii în acest moment”.
Secret Service, însărcinat cu protecţia preşedinţilor, foştilor preşedinţi şi personalităţilor politice importante, a anunţat pe X că “anchetează împreună cu biroul şerifului comitatului Palm Beach un incident implicându-l pe fostul preşedinte Donald Trump care a avut loc cu puţin timp înainte de orele 14.00 (18.00 GMT).
“Fostul preşedinte este în siguranţă”, a confirmat Secret Service. Şeful departamentului comunicare al serviciului, Anthony Guglielmi, a anunţat, de asemenea, pe X un briefing de presă mai târziu în cursul zilei pentru a oferi “detalii suplimentare”.
Dar nu se ştie cine a tras aceste focuri de armă şi cu atât mai puţin dacă fostul preşedinte al Statelor Unite, în vârstă de 78 de ani, ar fi fost ţinta.
Potrivit primelor elemente ale presei locale, ar putea fi şi o dispută între două persoane în apropierea clubului de golf al lui Trump.
Acest incident intervine într-o campanie deja total nebună în care cu câteva săptămâni înainte candidatul republican a scăpat de o tentativă de asasinat, preşedintele democrat Joe Biden a renunţat să candideze pentru un nou mandat, iar vicepreşedinta Kamala Harris l-a înlocuit în scurt timp.
Joe Biden şi Kamala Harris au spus că sunt “uşuraţi” că Donald Trump este “în siguranţă”. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele şi vicepreşedinta SUA “vor fi informaţi în mod regulat de către echipele lor”.
Pe 13 iulie, fostul preşedinte (2017-2021) care aspiră să revină la Casa Albă a fost rănit la ureche de focuri de armă care au făcut un mort şi doi răniţi în rândul participanţilor la un miting în Pennsylvania, unul dintre cele şase sau şapte state-cheie ale alegerilor prezidenţiale, în nord-estul ţării.
Imaginile lui Donald Trump, cu sângele curgând pe faţă şi cu pumnul ridicat, au făcut înconjurul lumii şi au bulversat campania pentru alegerile din 5 noiembrie.
Acest fiasco de securitate a dus la demisia şefei Secret Service şi trimiterea în concediu administrativ a cel puţin cinci agenţi ai acestei unităţi.
O săptămână mai târziu, pe 21 iulie, sub presiunea propriei sale tabere democrate după o dezbatere dezastruoasă în faţa lui Donald Trump, preşedintele Biden, 81 de ani, a renunţat să mai candideze şi a cedat locul vicepreşedintei Kamala Harris.
De atunci, campania a luat o întorsătură foarte caustică între miliardarul şi tribun republican şi rivala sa de 59 de ani, fostă procuroare şi senatoare de California, mai scrie AFP.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!