Țara Galilor. În vârstă de 57 de ani, Eluned Morgan, şefa Partidului Laburist în Ţara Galilor, îi urmează în funcţie lui Vaughan Getting, care a demisionat luna trecută după o serie de scandaluri.
Aleasă a parlamentului local din 2016, ea este membră din 2011 a Camerei Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, unde figurează în prezent ca fiind în concediu autorizat.
De asemenea, ea a fost eurodeputată între 1994 şi 2009.
„Este onoarea vieţii mele să mă aflu astăzi în faţa dvs. ca prima femeie care devine prim-ministru galez”, a declarat ea marţi, după ce a fost aleasă.
În Ţara Galilor, care are 3,1 milioane de locuitori, guvernul local are competenţe în numeroase chestiuni, precum sănătatea, educaţia sau transporturile.
În timpul campaniei pentru şefia Partidului Laburist galez, unde era singura în cursă, ea s-a prezentat drept candidata unităţii, într-un partid minat de tensiuni.
Născut în Zambia dintr-un tată galez şi o mamă zambiană, fostul premier Vaughan Gething a devenit în martie prima persoană de culoare care conduce una dintre naţiunile care constituie Regatul Unit (Ţara Galilor, Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord).
Însă el a fost criticat în special pentru că a primit în timpul campaniei fonduri de la un donator condamnat pentru infracţiuni de mediu. Poziţia sa a fost de asemenea fragilizată la sfârşitul lui iunie după încetarea acordului de cooperare între laburişti şi naţionaliştii galezi din formaţiunea Plaid Cymru.
El a demisionat în cele din urmă pe 16 iulie, după plecarea a patru dintre miniştrii săi.
Venirea la puterea a lui Eluned Morgan marchează o nouă etapă a unei perioade turbulente în viaţa politică britanică, notează AFP.
La nivel naţional, laburiştii lui Keir Starmer tocmai au preluat puterea de la conservatori, care conduceau Regatul Unit de 14 ani.
Scoţia este condusă din mai de separatistul John Swinney, al cărui predecesor, Humza Yousaf, nu a rezistat decât un an în funcţie.
În Irlanda de Nord, Michelle O’Neill a devenit în februarie prima şefă a executivului local provenită din cadrul Sinn Fein, formaţiune favorabilă unificării cu Irlanda, după doi ani de blocaj politic în provincia britanică cu trecut sângeros.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!