Rivalii istorici, Turcia şi Grecia, nu au fost de acord în probleme care variază de la survolarea şi statutul insulelor din Marea Egee până la graniţele maritime şi resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum şi în ceea ce priveşte Ciprul divizat din punct de vedere etnic.
Recent, Ankara a acuzat Atena că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee, lucru pe care Atena îl respinge.
„Faptul că ocupaţi insulele…. când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar”, a declarat Erdogan, în timpul unei vizite în provincia nordică Samsun.
Turcia a protestat recent din cauza a ceea ce a declarat că este o hărţuire a avioanelor sale de către forţele greceşti. Ankara a declarat că sistemele de apărare aeriană S-300 folosite de Grecia au urmărit avioanele turceşti în timpul unui zbor de rutină.
Turcia a sărbătorit Ziua Victoriei pe 30 august, o sărbătoare naţională care marchează faptul că forţele turceşti au alungat forţele greceşti în 1922. Sâmbătă, Erdogan a cerut, de asemenea, Greciei să „nu uite Izmirul”, referindu-se la victoria turcă.
Ankara susţine că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 şi 1947, cu condiţia ca aceasta să nu aibă arme.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că poziţia Turciei de a pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor este „absurdă”.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XSa molipsit de la pretinul lui, putin. Capata aere de mare sultan.