În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimi Zelenski, “preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.
Această comisie ar putea efectua o “anchetă aprofundată cu privire la distrugerea barajului de la Kahovka”, a precizat Ankara.
Volodimir Zelenski a subliniat miercuri că în discuţiile cu Erdogan a abordat “consecinţele umanitare şi de mediu” ale inundaţiilor provocate în sudul Ucrainei de distrugerea barajului de la Kahovka.
“Am discutat despre consecinţele umanitare şi de mediu ale actului terorist rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka, inclusiv despre riscurile pentru centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Zelenski pe Twitter, precizând că, în cursul acestei convorbiri telefonice, i-a prezentat omologului său turc ‘o listă de nevoi urgente pentru a face faţă catastrofei”.
Erdogan, care ulterior a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, speră că această anchetă va permite “îndepărtarea tuturor suspiciunilor”, a subliniat preşedinţia turcă într-un comunicat separat.
În cursul discuţiei telefonice cu omologul său turc, Putin a denunţat distrugerea barajului Kahovka, în zona ocupată de Rusia în regiunea Herson, calificându-l drept “un act barbar” din partea Kievului, a indicat Kremlinul într-un comunicat.
“Actul barbar care a vizat distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka în regiunea Herson a condus la o catastrofă de mediu şi umanitară pe scară largă”, a afirmat Putin, conform aceluiaşi comunicat.
Moscova şi Kievul îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru atacul asupra barajului care alimenta cu apă Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, şi care se afla pe ruta potenţială a trupelor ucrainene spre recucerirea teritoriilor ocupate.
Distrugerea barajului a antrenat deversarea unor torente de apă în Nipru, forţând mai multe mii de civili să părăsească zonele inundate şi stârnind temeri legate de un dezastru ecologic.
Turcia, ţară membră NATO, a reuşit de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, să menţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Minele, mai periculoase ca oricând, după distrugerea barajului de la Kahovka, în sudul Ucrainei
Trimite articolul
XHaideti mai, draga, sa faceti pace ca mie imi place pacea foarte mult. De aia am si vandut drone ucrainenilor – ca sa faceti pacea mai durabila pentru ca razboiul inseamna pace. Ce naiba, n-ati citit 1984?
Se duce o lupta acerba pentru pace ca si pe vremea lui tatuca Ceausescu.
Desigur dragi tovarasi si pretini, o pace durabila, o pace eterna nu poate fi atinsa decat numai dupa lichidarea totala a dusmanului ori asta se poate face nu printr-o lupta crancena si neostoita pentru pace! Uraaa! Uraaa!
Slava… si altele…
“Această comisie ar putea efectua o “anchetă aprofundată cu privire la distrugerea barajului de la Kahovka”, a precizat Ankara.” Oare pe cand o ancheta internationala privind sabotarea conductelor de gaze Nordstream 1 si 2 ? Ankara are inca legaturi stranse cu Germania, nu cred ca Erdogan nu ar fi de acord cu o asemenea ancheta. Trebuie doar sa o propuna cineva.
-
Oare pe cand o ancheta privind invadarea Ucrainei de catre rusia? Oare pe cand un tribunal pentru judecarea unora ca voi? Cine sunteti voi, ma animalelor, sa hotarati voi cine si cum traieste? Aveti noroc ca nu va cunosc personal, rusnaci infecti!
-
Calmeaza-te Chuck Norris, presupun ca asta este numele tau
-
Iti dai seama ce ar fi daca l-ar cunoaste personal pe putin? In 2 minute s-ar termina razboiul…
-
-