”Traiectoria” este ”deviată”, au indicat la scurt timp după decolarea lansatorului european Vega echipele responsabile cu monitorizarea operaţiunii, potrivit transmisiunii video a lansării, a constatat AFP.
Lansatorul Vega, care a decolat la ora 22:52 de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză (01:52 GMT), s-a confruntat cu o ”anomalie”, iar ”misiunea este ratată”, a confirmat în direct, câteva minute mai târziu, de la Centrul Spaţial Kourou, Stephane Israel, CEO-ul Arianespace, compania care operează lansările.
”Viteza nu mai este nominală”, a adăugat directorul Arianespace, evocând o ”deviaţie de la traiectorie”.
”La opt minute după decolarea misiunii, imediat după prima aprindere a motorului celei de-a patra trepte, a fost constatată o deviaţie de la traiectorie, care a dus la ratarea misiunii”, a indicat ulterior Arianespace într-un comunicat.
”Analiza datelor telemetrice este în curs pentru a preciza motivul acestui eşec”, a menţionat compania.
Pentru cea de-a doua lansare a sa din acest an, Vega ar fi trebuit să plaseze la o altitudine de 700 de kilometri doi sateliţi europeni de observare a Pământului şi a fenomenelor naturale în cursul unei misiuni cu o durată de o oră şi 42 de minute.
Vega transporta SEOSAT-Ingenio (750 de kilograme), primul satelit spaniol de observare a Terrei din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi a Spaniei.
La bordul lansatorului se afla şi Taranis, primul satelit conceput pentru observarea fenomenelor electromagnetice radiative şi luminoase produse la altitudini cuprinse între 20 şi 100 de kilometri deasupra furtunilor.
Taranis (175 de kilograme) a fost dezvoltat în cooperare cu Comisariatul pentru energie atomică şi energii alternative (CEA) şi cu Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică (CNRS), mandatate de Centrul naţional de studii spaţiale (CNES) franceze.
Este cea de-a doua misiune din acest an pentru Vega, care a cunoscut ”un an dificil” (2 lansări faţă de 4 prevăzute), a explicat luni pentru AFP Mario Fragnito, directorul Vega, referindu-se la epidemia de COVID-19 şi la condiţii meteo defavorabile în Guyana Franceză.
Vega a fost afectată de o altă defecţiune în vara lui 2019 care a dus la distrugerea lansatorului.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XSi Europeni o dau in bara? Se cred Mai buni
-
dar si-au batut joc de Trump si agentia lui spatiala din cadrul armatei.
Intre timp agentia spatiala creata de trump duce nu doar sateliti ci si oameni dus intors. deh, birocrati europeni…
Noroc ca nu au murit oameni(sa speram),e nasol sa pierzi zeci de milioane de parai,dar asta e, acest biznis are riscuri, GO MUSK,hai cu nava stelara!