Administrația SUA a analizat posibilitatea introducerii de măsuri cu scopul eliminării vânzările de petrol de către Venezuela, ca reacție la realegerea președintelui Nicolas Maduro în urma unui scrutin controversat, marcat de numeroase nereguli. Dar, până în acest moment, Washingtonul nu a luat măsuri în acest sens.
În anul 2018, Venezuela a exportat, în medie, aproximativ 500.000 de barili de țiței pe zi către Statele Unite, potrivit datelor Departamentului american pentru Energie.
Totuși, ponderea exporturilor de țiței către SUA a scăzut în ultimii ani, tot mai mult petrol fiind expediat de Venezuela către Rusia și China, însă aceste exporturi sunt făcute în cadrul unor scheme de stingere a datoriilor Venezuelei către cele două țări.
Pe de altă parte, exporturile de țiței către SUA au generat aproximativ 75% din numerarul obținut de Venezuela în schimbul exporturilor de țiței.
Cu toate că va fi grav afectată în prima lună, Venezuela va găsi alte piețe pentru a exporta țiței, este de părere Diego Moya Ocampos, analist la firma IHS Markit.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!