Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, informează vineri AFP.
Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune.
Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.
Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial, împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia (1.340 kilometri) după Ucraina.
Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.
Reacții
„Vreau să le mulţumesc tuturor pentru încredere şi sprijin”, a spus într-un comunicat de presă şeful statului, Sauli Niinisto. El şi-a exprimat dorinţa intrării „cât mai curând” a Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, a cărei candidatură continuă să fie blocată de Turcia.
„Finlanda va fi un aliat puternic şi capabil, dedicat securităţii alianţei”, a promis preşedintele Sauli Niinisto.
„Ne vom apăra reciproc”, a promis, la rândul său, premierul finlandez Sanna Marin, care va încerca să câştige un al doilea mandat la alegerile generale de duminică. „Finlanda este alături de Suedia acum şi în viitor şi sprijină candidatura lor”, a scris ea pe Twitter.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Parlamentul Turciei, declarând că aceasta va face “familia NATO mai puternică şi mai sigură”.”Salut votul pentru finalizarea ratificării aderării Finlandei. Acest lucru va face întreaga familie NATO mai puternică şi mai sigură”, a scris oficialul norvegian pe Twitter.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de ”teroriştii” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki.”Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor”, a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!