Peste o mie de clădiri rezidențiale – case și blocuri de apartamente – au fost făcute una cu pământul în urma bombardamentelor. Câteva sute de civili au fost uciși de proiectile, printre ei aflându-se și Boris Romanchenko. În vârstă de 98 de ani, acesta a supraviețuit în patru lagăre de concentrare naziste, însă a fost ucis după ce un obuz a lovit clădirea în care se afla. Alți civili au fost uciși în Harkov în timp ce așteptau la coadă pentru a primi ajutoare umanitare. O rachetă rusească a lovit, atunci, coada la care se aflau câteva zeci de persoane.
Cei care au supraviețuit și nu au reușit să fugă din calea invaziei se adăpostesc, acum, în adăposturile subterane sau în subsoluri. Pentru mii de locuitori ai Harkovului, rețeaua de 38 de kilometri a metroului din oraș a devenit casă, în ultima lună.
La suprafață, pompierii luptă să stingă incendiile izbucnite după bombardamente, iar voluntarii caută pe sub dărâmături, în speranța că vor mai putea salva ceva.
Fotografii Roman Pilipey și Andzej Lange, ai European Pressphoto Agency (epa), s-au aflat în ultimele zile în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, pentru a documenta viața de zi cu zi a celor rămași acolo, dar și distrugerile provocate de război.
Mii de locuitori s-au adăpostit în cele 30 de stații de metrou FOTO: EPA – Roman Pilipey
Citiți principiile noastre de moderare aici!