„Germania şi Franţa sunt, este binecunoscut, cele mai bune prietene din lume, dar ni se întâmplă câte o dată să ne certăm ca un vechi cuplu”, a declarat Annalena Baerbock, într-o declaraţie pentru cotidianul francez Ouest-France, evocând în special dificila reformă a pieţei europene de electricitate.
„În ceea ce priveşte energia nucleară, societăţile noastre au de foarte mult timp păreri diferite. Germania a scos din circuit în aprilie ultima sa centrală, în timp ce sectorul nuclear continuă să facă parte integrantă din aprovizionarea cu energie în Franţa”, a reamintit ea.
„Este o situaţie pe care Parisul şi Berlinul trebuie să o accepte”, a estimat ea, preferând să se axeze asupra a ceea ce uneşte cele două ţări, respectiv „progresele în realizarea neutralităţii în privinţa emisiilor de carbon”.
Pentru a aduce mai mult consens în cadrul „vechiului cuplu”, ministrul german preconizează aprofundarea relaţiei de încredere, care trece în special prin „contacte între cetăţeni, înfrăţiri puternice, muncă transfrontalieră”.
Ea a spus că trebuie urmat exemplul locuitorilor din Alsacia sau Baden-Wurttemberg, preocupaţi mai mult de posibilitatea de a merge „fără probleme la medic sau la spital în ţara vecină sau de a afla când se va realiza o linie de mare viteză”.
Anul trecut, relaţiile între Franţa şi Germania s-au crispat pe fondul războiului din Ucraina, cele două ţări exprimându-şi divergenţele în privinţa strategiei care trebuie urmată în urma creşterii spectaculoase a preţurilor energetice, a problemei energiei nucleare sau a înarmării europene, notează AFP.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XArata bine madam !