Un proiect de lege în acest sens va fi “prezentat în Consiliul de miniştri până la sfârşitul anului”, astfel încât “în 2024 libertatea femeilor de a recurge la întrerupere voluntară de sarcină (interruption volontaire de grossesse/IVG – n. r.) va fi ireversibilă”, a postat Macron.
Şeful statului francez şi-a luat acest angajament pe 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeii, răspunzând îngrijorărilor provocate de anularea, în urmă cu un an şi jumătate, a decretului care garanta dreptul la avort pe întreg teritoriul SUA.
Emmanuel Macron şi-a reafirmat pe 4 octombrie dorinţa de a-şi îndeplini această promisiune.
“Mi-am exprimat dorinţa, pe 8 martie, să putem ajunge la un text care să pună de acord punctele de vedere între Adunarea naţională şi Senat şi să permită convocarea unui congres la Versailles”, a subliniat şeful statului francez.
Spre deosebire de o propunere de iniţiativă parlamentară, un proiect de lege de revizuire a Constituţiei nu trebuie neapărat supus la final unui referendum, putând de asemenea să fie aprobat de o majoritate de trei cincimi a celor două camere ale parlamentului reunite în congres.
În Franţa, dreptul la IVG este în prezent recunoscut de o lege ordinară din 1975 şi o înscriere în Constituţie ar complica orice tentativă viitoare a legislativului de a-l suprima sau de a-i aduce atingere în mod grav, susţin apărătorii iniţiativei.
Potrivit unui sondaj din noiembrie 2022, aproape nouă francezi din zece (86%) sunt favorabili înscrierii dreptului la IVG în constituţie.
Publicate în septembrie, ultimele date oficiale menţionează un număr în creştere de IVG-uri în 2022 (234.000) în Franţa după doi ani de scădere legată de pandemia de COVID-19.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSunt convins că nu familiile arabe vor face uz de acest ”drept”… așa că Franța va deveni cu timpul Franțistan.