‘Nu aș fi crezut niciodată că voi spune așa ceva la o emisiune tv dar, după remarcile lui Donald Trump de săptămâna trecută, este clar că acestui guvern nu îi pasă prea mult de soarta Europei’, a declarat Merz la canalul ARD după ce conservatorii au câștigat alegerile naționale.
Săptămâna trecută, administrația Trump i-a șocat pe aliații europeni spunându-le că trebuie să se ocupe de propria securitate și să se bazeze mai puțin pe SUA, anunțând în același timp că a declanșat negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina fără a implica Europa.
Secretarul american al apărării Pete Hegseth i-a avertizat pe europeni că ‘realități strategice dificile’ vor împiedica SUA să se axeze în primul rând pe securitatea Europei.
Referindu-se la summitul NATO programat pentru luna iunie, Merz a spus că este curios să vadă ‘dacă încă vom mai vorbi despre NATO în forma sa actuală atunci sau dacă va trebui să stabilim o capabilitate mult mai repede’.
Vineri, Merz a declarat pentru ZDF că Germania va trebui să accepte posibilitatea că Trump s-ar putea să nu-și respecte fără condiții obligația de apărare reciprocă din tratatul fondator al NATO.
El a spus că asta înseamnă că Berlinul ar putea fi nevoit să se bazeze mai puțin pe SUA în ceea ce privește umbrela sa nucleară și s-a pronunțat în favoarea unor discuții cu puterile nucleare europene Franța și Regatul Unit despre extinderea puterii lor nucleare.
Merz, un susținător al relației transatlantice, a fost mai ferm împotriva Rusiei decât cancelarul Olaf Scholz, sugerând că rachetele Taurus cu rază medie de acțiune ar putea fi trimise la Kiev în mandatul său, o opțiune respinsă cu strictețe de Scholz.
Duminică a făcut afirmații în același ton și actualul ministru al economie, Robert Habeck, al cărui partid, Verzii, ar putea forma o nouă coaliție de guvernare cu conservatorii lui Merz.
‘Ne aflăm acum într-o situația unică din punct de vedere istoric. Americanii nu numai că lasă Europa singură, dar acționează împotriva Europei’, a avertizat Habeck.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X‘Ne aflăm acum într-o situația unică din punct de vedere istoric. Americanii nu numai că lasă Europa singură, dar acționează împotriva Europei’, a avertizat Habeck.
Absolut corect ! cand afirmi ca europa e la cheremul ei si sa nu se mai bazeze pe SUA , in conditiile actuale de conflict armat pe teritoriu continentului , ce mesaj e acesta pentru agresor ??? decat o invitatie de a face ce i trece prin cap deoarece SUA nu e interesata , cand afirmi ca Ucraina putea pune capat razboiului , ba mai mult …. CA UCRINA NU TREBUIA SA PORNEASCA ACEST RAZBOI ACUM 3 ANI !!!!!!!!???? ce poti intelege din asta ??? ….. ca in ochii SUA , nu rusia e privita ca agresor ci ucraina !
Trump il vede pe Putin ca fiind egalul sau. Un dictator wannabe il invidiaze pe unul care e deja dictator