Prezența la vot a crescut de la 76,4% la ultimele alegeri de pe plan național din 2021 la 82,5%, conform site-ului oficiului federal de monitorizare a alegerilor, cea mai mare cifră de la reunificarea Germaniei, în 1990.
Alegerile deschid calea pentru ca liderul conservator Friedrich Merz să devină următorul cancelar german, urmându-l lui Olaf Scholz, după o campanie electorală umbrită de o serie de atacuri violente și dominată de o dezbatere foarte tensionată asupra politicii privind migrația.
Alianța de centru-dreapta a lui Merz a obținut circa 28,6% din voturi, după numărarea buletinelor din toate circumscripțiile, în creștere de la 24,1% în 2021.
‘Mă voi strădui să formez un guvern federal care să reprezinte întreaga populație germană’, a asigurat Merz duminică seara.
‘Și mă voi strădui să formez un guvern federal care să rezolve problemele țării noastre’, a adăugat el, indicând că urmărește instalarea unei noi administrații înainte de vacanța de Paște din aprilie.
CDU/CSU este astfel gata de o revenire imediată la putere, la mai puțin de patru ani după retragerea fostului cancelar Angela Merkel. Acest rezultat reprezintă un triumf personal pentru Merz, în vârstă de 69 de ani, care a revenit în politică în ultimii ani după ce a pierdut lupta pentru putere cu Merkel pentru conducerea blocului conservator, acum peste două decenii.
Prezumtivul viitor cancelar se confruntă însă cu perspectiva dificilă a formării unei coaliții pe fondul ascensiunii AfD, care a urcat pe locul secund, cu un record de 20,8% din voturi la scrutinul de duminică, conform rezultatelor inițiale.
Partidul antiimigrație, care este monitorizat de serviciile de informații interne ca presupusă grupare de extremă dreaptă, și-a dublat cota de voturi de la alegerile din 2021, fiind impulsionat în campanie și de sprijinul antreprenorului miliardar în tehnologii Elon Musk.
Deși colidera AfD Alice Weidel a declarat că mâna sa rămâne ‘întinsă pentru a lua parte la guvernare’, partidul său urmează să rămână în opoziție, în condițiile în care Merz și-a reiterat vechiul angajament de a nu coopera cu el, poziție cunoscută în Germania ca ‘firewall’ (Brandmauer, paravan).
Cel mai probabil partener de coaliție al lui Merz sunt social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz (SPD), care au căzut pe locul trei, cu 16,4% din voturi, înaintea Verzilor, ai vicecancelarului în exercițiu Robert Habeck, cu 11,6%.
Scholz și-a recunoscut ‘înfrângerea electorală’ și a calificat prestația partidului său la scrutin – cea mai slabă din istoria postbelică a țării – ca fiind un ‘rezultat electoral amar’.
Ministrul apărării, Boris Pistorius, a mers mai departe, vorbind de un ‘rezultat devastator, catastrofal’ pentru SPD.
Imaginea generală este ușor simplificată de eșecul Alianței Sahra Wagenknecht (BSW), un partid populist minor, de a atinge pragul de 5% necesar pentru a intra în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.
BSW ar fi avut potențialul de a diviza împărțirea mandatelor în Bundestag, slăbind poziția lui Merz și determinându-l să se bazeze pe o coaliție extrem de incomodă cu SPD și Verzii, dar, potrivit Comisiei electorale federale, a obținut doar 4,972%.
A rămas pe afară și Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, care la alegerile din 2021 au obținut 11,4% și a intrat în guvernul de coaliție tripartit cu SPD și Verzii, într-un ‘mariaj’ incomod. FDP, care s-a retras anul trecut din coaliție, ducând la convocarea alegerilor anticipate, nu va intra în Bundestag, obținând doar 4,3%.
O campanie electorală de succes, concentrată pe probleme sociale precum locuințele, a făcut ca Die Linke, un partid cu orientare dură de stânga, să ajungă la 19,9% la Berlin și la 8,8% la nivel național, devenind povestea-surpriză de succes la alegerile de duminică.
Provocările următorului cancelar
Alegerile s-au desfășurat într-un moment crucial pentru cea mai populată țară a UE, aflată în mijlocul celei mai îndelungate recesiuni de mai mult de două decenii, după doi ani consecutivi de declin.
Gospodăriile germane încă resimt efectele inflației ridicate care a lovit puternic Germania după invazia pe scară largă a Rusiei din 2022 din Ucraina, în timp ce un număr tot mai mare de companii majore din sectoare cheie ca producția de mașini și alte industrii ale țării plănuiesc concedieri.
Situația internă dificilă a fost exacerbată de aparenta schimbare a ordinii globale, în urma revenirii la putere la Washington a președintelui american Donald Trump, care ar putea avea un impact masiv pentru Berlin. Amenințările lui Trump cu impunerea de tarife în comerțul cu UE, cererile sale zgomotoase de creștere a cheltuielilor pentru apărare de către aliații europeni din NATO și eforturile sale de a încheia un acord cu Rusia trecând peste Ucraina vor cere un răspuns serios de la Merz, în calitatea sa de presupus viitor cancelar german.
Merz și-a clarificat poziția cu privire la noua administrație a SUA duminică seara, în apariția TV tradițională postelectorală alături de rivalii săi, organizată de posturile publice ARD și ZDF.
‘Pentru mine, prioritatea absolută va fi consolidarea Europei cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține independența reală față de SUA’, a declarat liderul CDU/CSU.
‘Nu credeam că va trebui să spun asta într-un program de televiziune, dar după declarațiile lui Donald Trump de săptămâna trecută, cel mai recent, este clar că (…) această administrație este în mare măsură indiferentă față de soarta Europei’, a notat el.
Merz – care a fost văzut mult timp ca un susținător al relațiilor transatlantice – a mers chiar până la a ridica problema dacă NATO va continua să fie relevantă în formatul actual, ‘sau dacă trebuie să ne dezvoltăm mult mai rapid capabilități europene de apărare independente’.
‘Aceasta este prioritatea mea absolută și nu îmi fac absolut nicio iluzie în legătură cu ceea ce se întâmplă în America’, a spus Merz.
Acesta a luat în vizor și intervențiile lui Musk în campania pentru alegerile din Germania, comparându-le cu interferența Rusiei.
‘Intervențiile de la Washington au fost nu mai puțin dramatice și drastice și până la urmă revoltătoare decât intervențiile pe care le-am văzut din partea Moscovei’, a afirmat el.
‘Suntem sub atâta presiune din amândouă părțile încât prioritatea mea absolută acum este de a crea unitate în Europa’.
Comentariile sale remarcabile au survenit în timp ce Trump a felicitat CDU/CSU pentru victoria sa electorală.
‘Se pare că partidul conservator din Germania a câștigat alegerile foarte așteptate’, a postat Trump pe Truth Social, într-un mesaj scris integral cu majuscule.
‘La fel ca în SUA, poporul Germaniei s-a săturat de agenda lipsită de rațiune, în special pe energie și imigrație, care are a predominat atâția ani’, a scris președintele american.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XMacar nu au iesit extremistii AfD
-
Putin, Trump, Musk și Georgescu se zgârie reciproc pe ochi
-
Da. ”Germania se pregateste sa vireze spre dreapta”. Necazul este ca drumul merge drept inainte.
-
Fake Bilbao
-
Drept înainte spre Rusia e doar o fundătură
-
Asa este, baga-te direct in pom.
-
Poate se bagă în dumneata, că te văd în tot locul cu conturile altora însușite de dumneata
-
-
-
Tovarășii putiniști, Cetățean și eu-putincă, sunt triști că mizeria neofascistă AfD nu intră la guvernare. Germanii au votat clar pentru Nie Wieder.
-
Esti la fel de prost ca ala de mai sus. Cica “extremistii AfD”. Nici macar nu cunoaste semnificatia cuvantului “extremism”. Aia se vede clar la manifestarile celor din Antifa. Si ca sa-ti raspund mai pe sleau ca sa pricepi si tu : atat in Romania cat si in Germania, sunt filtrate voturile. Peste 4 milioane de cetateni germani care traiesc in afara tarii, nu au primit buletinele de vot la timp. Fapt care a dus la neexercitarea dreptului de vot. Capisci ? In sondajele dinainte de alegeri, AfD-ul avea peste 30%, cum se face ca brusc au scazut la 20,8% ?
-
No las’ că de acum încolo, în azil, nu vei vâna doar naziști ucraineni, ci și buletine de vot ascunse de oculta mondială. Matale ești bun de studiu de caz clinic
-
Iar tu esti bun(sper) doar pentru ore de anatomie la Facultatea de medicina. Medicina legala.
-
-
Se agita rusnacii pe aradon, de parca au intrat in vrie. Ciolovecul cel balbait, care fura conturi ii da inainte cu furtul, ca asa a invatat in iurta tribului sau din taiga, eulovul ne “iegzplica” el cum e cu extremistii, el fiind unul, deci fiind in tema, iar toashu cetatean e inca in patul de paie, la somnic, dar va iesi si el la inaintare, ca altfel pierde detzul de pufoaika, pe care ceilalti cioloveci deja l-au supt cu nesat.
-
Și mie mi-a furat contul de vreo 2 ori deja, iar Aradon se face că plouă. Am același user și același email asociat de când scriu aici
-
Măcar așa ne dăm seama cât de jos pot ajunge cultiștii lui CG. Majoritatea sunt doar niște copitate care repetă stereotipic câteva cuvinte precum sorosist, globalist, trădător, dușman al poporului, exact precum gloatele legionarilor și ale comuniștilor. Alte vremuri, alte copitate, aceleași metehne oligofrene…
-
Exacta descriere ai facut despre voi, bravos !”…niște copitate care repetă stereotipic câteva cuvinte …” precum “putinist”, “armata rosie cu pantaloni maro”, “fura capace wc si masini de spalat”, “zevzec”, etc. Era cazul sa te speli si tu de pacate, precum expert-ologul.
-
Măcar noi avem dreptate
iar dacă nu-ți convine, stimate domnule, poți să i te plângi lui Putin personal
-
Stiu ca aveti dreptate cand va declarati vanzatori de tara, ca doar nu am vandut-o eu. Eu sunt plecat dinainte de mineriada, voi ati votat hotii.
-
-
-