Parisul ar putea oferi autonomie insulei Corsica, transmite guvernul francez, sugerând că statul este dispus la compromisuri în urma protestelor violente care au (re)început acuma cca. două săptămâni.
„Suntem gata să mergem într-atât de departe până la autonomie – iată, am spus și acest cuvânt”, a declarat ministrul de Interne, Gérald Darmanin, citat de The Guardian.
Ministrul de Interne a mai explicat că pentru a se putea purta un dialog este necesară revenirea la calm.
Cum s-a ajuns aici?
Declarațiile din partea guvernului vin după două săptămâni de revolte, timp în care peste 100 de persoane au fost rănite, iar clădirile publice și sediul poliției au fost atacate cu dispozitive explozive artizanale.
Protestele au izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce un naționalist cheie, Yvan Colonna, a fost atacat în închisoare de un alt deținut, care ispășea o pedeapsă de nouă ani pentru planificarea unor atacuri teroriste. Acesta a încercat să îl sugrume pe Colonna într-o zonă destinată exercițiilor. Colonna este internat în spital, în comă, conform The Guardian. El este perceput ca un erou, un simbol al luptei pentru independența față de Franța, după ce a contribuit la asasinarea lui Claude Érignac, cel mai înalt oficial al statului francez în Corsica, în 1998.
Insula Corsica, locul în care s-a născut Napoleon Bonaparte, se află sub stăpânirea francezilor încă din secolul al XVIII-lea, iar solicitările corsicanilor de a obține o mai mare independență au fost ignorate de-a lungul anilor.
Campania din Corsica de „eliberare națională” – o campanie de 40 de ani, marcată de bombardamente și violențe – s-a mai calmat în 2014, când separatiștii înarmați au anunțat „încheierea operațiunilor militare”. De atunci, naționaliștii corsicani au solicitat o mai mare autonomie față de statul francez, fiind încurajați de rezultatele pozitive obținute la alegerile la nivel local și regional. Aceștia sunt frustrați de inabilitatea lui Emmanuel Macron de a rezolva această problemă în timpul președinției sale, spunând că problema insulei stagnează. Protestele de pe insulă au generat astfel o criză guvernamentală majoră cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din aprilie.
Protestele din Corsica de primăvara anului 2022 sunt puse pe seama guvernului francez. Mii de oameni au ieșit în stradă, iar pe pancartele multora scria „Moarte guvernanților francezi”. Protestatarii, înarmați cu cocktail-uri Molotov și alte arme artizanale, au atacat sedii ale instituțiilor publice.
Trimite articolul
XSi noi vrem Transilvania libera de sub ocupatia romaneasca !!!!
-
Cheamă-l pe Putin dacă te simți discriminat…
-
Nu strica sa iti faci un test la mansarda.
wow! dar s-a cerut incuviintarea de la americani?
Și actorasul asta din Ucraina a fost ținut în brate de Macron, UE in special. Ei nu respectau niciun drept al minorităților, au făcut epurare etnica și genocid în Dombas și Lugansk. Toți au tăcut, iată rezultatul! Democrația occidentala e tot un fel de dictatura, cine nu face cum vor ei sunt dușmani și trebuiesc sancționați! Halal democrație! Măcar ceilalți nu se declara campioni la democrație!