“Guvernul haitian a solicitat asistenţă în gestionarea securităţii şi în anchetă. Rămânem în contact regulat cu oficialii haitieni pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot ajuta”, a delcrat un purtător de cuvânt al departamentului de stat, citat de The Guardian.
În mod separat, Casa Albă a declarat că SUA vor trimite o delegaţie care va include înalţi oficiali ai FBI-ului şi mebrii ai departamentul pentru Securitate Internă cât mai curând posibil.
Ţara din Caraibe este încojurată de incertitudine ca urmare a asasinării preşedintelui Jovenel Moïse la începutul zilei de miercuri. De atunci violenţa a crescut pe străzi, iar ţara a intrat într-o criză constituţională cu un Parlament suspendat şi doi oficiali rivali care susţin că deţin funcţia de prim-ministru interimar.
Poliţia din Haiti a declarat că asasinarea a fost efectuată de 28 de mercenari. Şaptesprezece dintre suspecţi au fost capturaţi după lupte violente în Pétion-Ville, o suburbie a capitalei Port-au-Prince. Alţi trei au fost ucişi şi opt sunt încă în libertate.
Într-o scrisoare prin care solicita asistenţă, adresată secretarului de stat al SUA, Tony Blinken, ambasadorul ţării de la Washington, Bocchit Edmond, a cerut în mod special ajutor de la programele de formare ale FBI şi ale departamentului de justiţie.
Orice prezenţă militară americană ar fi probabil foarte controversată: în 1915, trupele americane au invadat Haiti după asasinarea preşedintelui Jean Vilbrun Guillaume Sam. Trupele americane nu au părăsit Haiti decât în 1934 şi au rămas strâns implicate în politica internă din ţară.
Forţele SUA s-au întors în Haiti în 1994, după ce preşedintele ales, Jean-Bertrand Aristide, a fost dat jos printr-o lovitură de stat organizată de armată. Între 2004 şi 2017, trupele ONU de menţinerea păcii au fost staţionate în Haiti ca parte a unei misiuni extrem de controversate. Trupele au fost acuzate de abuzuri şi de faptul că au cauzat un focar de holeră care a ucis mii de localnici.
„O altă desfăşurare a trupelor străine în Haiti ar fi un dezastru”, a spus pentru The Guardian Jake Johnston, specialist la centrul de Cercetări Economice şi Politice.
Johnston a adăugat că o desfăşurare de trupe a SUA este puţin probabilă, dar nu imposibilă.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XAu iesit din Afganistan sa erau deja pregatiti sa mai faca praf inca o tara. Ei ce zacaminte or fi avand ?
-
Ma amaratule ! ce zacaminte are Afganistanul ma circopitecule ??? prin ce au facut acea tara praf ? ca au introdus in multe localitati energia electrica ??? prost esti , la ce ti ajuta sa mai judeci !
Prostanacule, uite ca e nevoie de politie.
-
la “anonim” ma refeream