În timpul procesului, care a durat două luni, s-a aflat cum Weinstein s-a folosit de influenţa sa pentru a atrage femei la întâlniri, înainte de a le ataca.
Câştigător al premiului Oscar, fostul producător, în vârstă de 70 de ani, riscă o pedeapsă de până la 24 de ani de închisoare.
El ispăşeşte deja 23 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru viol şi agresiune sexuală la primul său proces din New York, în urmă cu doi ani.
Weinstein a fost găsit vinovat luni de viol şi de două acuzaţii de agresiune sexuală în care a fost implicată o acuzatoare cunoscută sub numele de Jane Doe 1, pentru a-i proteja anonimatul.
Juriul nu a putut ajunge la un verdict în cazul acuzaţiilor aduse de Jennifer Siebel Newsom, soţia guvernatorului Californiei, Gavin Newsom, şi de o femeie cunoscută sub numele de Jane Doe 2. De asemenea, el a fost achitat pentru agresiune sexuală împotriva unei acuzatoare cunoscute sub numele de Jane Doe 3.
Producătorul filmelor Shakespeare in Love şi Pulp Fiction şi cofondator al companiei de divertisment Miramax purta un costum gri şi părea palid la tribunalul din Los Angeles, luni.
El nu folosea un scaun cu rotile, aşa cum a făcut la precedentele înfăţişări la tribunal.
Juriul, format din opt bărbaţi şi patru femei, a petrecut nouă zile deliberând asupra a trei acuzaţii de viol şi alte patru acuzaţii de agresiune sexuală.
Femeia pe care Weinstein a fost condamnat luni că a violat-o, Jane Doe 1, este un model de origine rusă.
Primul martor al procesului, ea a declarat că se afla în Los Angeles pentru un festival de film italian în februarie 2013, când producătorul a sosit neinvitat în camera ei de hotel din Beverly Hills şi a violat-o.
Ea a declarat după pronunţarea verdictului: „Harvey Weinstein a distrus pentru totdeauna o parte din mine în acea noapte din 2013 şi nu o voi recupera niciodată. Procesul penal a fost brutal, iar avocaţii lui Weinstein m-au făcut să trec prin iad în boxa martorilor, dar am ştiut că trebuie să merg până la capăt şi aşa am făcut. Sper ca Weinstein să nu vadă niciodată în timpul vieţii sale exteriorul unei celule de închisoare.”
Siebel Newsom a depus o mărturie emoţionantă, spunând că era realizatoare de documentare când a fost violată de Weinstein, într-o cameră de hotel în 2005.
Prima doamnă a Californiei a declarat luni, într-o declaraţie după verdict: „Pe tot parcursul procesului, avocaţii lui Weinstein au folosit sexismul, misoginismul şi tacticile de intimidare pentru a ne intimida, înjosi şi ridiculiza pe noi, supravieţuitoarele. Procesul a fost o reamintire dură a faptului că noi, ca societate, avem de lucru”.
Condamnarea lui Weinstein din New York, în 2020, a fost un moment de referinţă pentru mişcarea #MeToo, care denunţa de mai mulţi ani abuzurile şi hărţuirile sexuale generalizate din industria cinematografică.
În prezent, Weinstein face apel împotriva acestei condamnări.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!