„Declar deschise Jocurile de la Tokyo”, a rostit solemn Împăratul, potrivit formulei consacrate, pe un stadion pe care au fost prezenţi doar circa 1.000 de invitaţi, din cauza Covid-19, care i-a obligat pe organizatori ca evenimentul să aibă loc aproape în întregime cu porţile închise.
Sportivii vor concura la Tokyo în 339 de probe la cele 33 de discipline sportive pentru obţinerea medaliilor olimpice. Pe lângă disciplinele care au făcut parte din calendarul competiţional la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice – desfăşurate la Rio în 2016 – cu prilejul Olimpiadei de la Tokyo 2020 sunt introduse, în formatul întrecerilor olimpice, sporturi noi precum baseball/softball, baschet 3×3, karate, escaladă sportivă, skateboard şi surfing.
Agenda Olimpică 2020 a trasat ca politică publică de organizare a Jocurilor Olimpice valorificarea la maximum a centrelor şi facilităţilor existente de către oraşele gazdă, pentru reducerea lucrărilor de construcţii şi pentru limitarea emisiilor de carbon. Respectând acest angajament, autoritatea centrală a metropolei Tokyo a construit 8 clădiri noi, 10 au statut temporar fiind utilizate exclusiv pe durata olimpiadei, iar 25 au fost reamenajate.
Mascota ediţiei Tokyo 2020, Miraitowa, a fost creată utilizându-se coloristica albastru indigo şi modelul specific Ichimatsu, o perspectivă omagială pentru tradiţia respectată şi pentru inovaţia modernă a culturii nipone.
Aducerea flăcării olimpice pentru ediţia din metropola niponă a început cu aprinderea acesteia în Olimpia, Grecia, la 12 martie 2020, fiind apoi transportată cu aeronava specială ”Tokyo 2020 Go” în prefectura Miyagi. A traversat Japonia sub stindardul ”Speranţa ne luminează calea”, adunând laolaltă poporul nipon în jurul mesajelor concertate pe sprijinul, acceptarea şi încurajarea celuilalt. Traseul pe care a fost purtată flacăra olimpică din 25 martie 2021, de la J-Village National Training Center din Prefectura Fukushima, pe durata a 121 de zile, a parcurs cele 47 de prefecturi ale statului nipon.
Organizatorii au cheltuit 13 miliarde de euro pentru buna desfăşurare a Jocurilor, dintre care 2,3 miliarde au reprezentat doar costurile amânării cu un an a Jocurilor.
Aceasta este cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice găzduite de Tokyo, după cea din 1964, care a reprezentat o dovadă a transformării complete a Japoniei în perioada postbelică exemplificând, totodată, capacitatea sportului de a schimba lumea şi viitorul.
Tokyo va găzdui anul acesta şi Jocurile Paralimpice, în perioada 24 august – 5 septembrie 2021.
Lotul României pentru Jocurile de la Tokyo cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive. Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XPăi, împăratului Japoniei i s-a interzis dreptul de-a continua războiul, cu usa & urss, în urma bombardamentelor nucleare asupra Hiroshimei și Nagasakiului, el făcând doar oficiile de gazdă la niște campionate imbecile, di tăt felul.