Germania. Cancelarul federal a cerut Rusiei să dea dovadă de „voinţa de a începe negocieri cu Ucraina în vederea unei păci juste şi durabile” şi a subliniat angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina, adaugă cancelaria, care precizează că Olaf Scholz a discutat în prealabil cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
De asemenea, cancelarul federal a reiterat în discuţia cu Putin „determinarea Germaniei de a susţine Ucraine cât timp va fi necesar în lupta ei împotriva agresiunii ruse”.
Înainte de aceasta, o sursă guvernamentală germană precizase că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră.
„Potenţiale acorduri trebuie să ţină cont de interesele Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte securitatea, să se bazeze pe noile realităţi teritoriale şi, mai ales, să atace cauzele profunde ale conflictului”, potrivit unui comunicat al Kremlinului ce rezumă declaraţiile lui Vladimir Putin în timpul acestei discuţii telefonice cu Olaf Scholz, prima după doi ani.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin şi Olaf Scholz au avut vineri un schimb de opinii franc, la iniţiativa Berlinului, asupra conflictului din Ucraina. „A avut loc un schimb de opinii detaliat şi franc asupra situaţiei din Ucraina”.
Preşedintele Putin nu a mai discutat cu majoritatea liderilor ţărilor occidentale din 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni masive contra Rusiei după ce Moscova a declanşat invazia împotriva Ucrainei.
Mulţi dintre liderii occidentali, printre care Joe Biden, Emmanuel Macron, cu excepţia remarcată a premierului ungar Viktor Orban, refuză să discute cu preşedintele rus.
La începutul lui noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au încetat să-l sune.
„Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă”, a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.
De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA.
Această discuţie Scholz-Putin survine într-un context foarte dificil pentru Ucraina, care se pregăteşte să treacă prin cea de-a treia iarnă sub focul Rusiei, cu o mare parte din infrastructura sa energetică avariată sau total distrusă.
După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american, ajutor care i-a permis Ucrainei să reziste în faţa trupelor ruse din februarie 2022 până în prezent.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!