Minsk. Aceasta este a treia vizită a lui Szijjarto în Belarus după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei şi a doua din acest an, în condiţiile în care autorităţile ungare afişează buna lor înţelegere cu Moscova.
De asemenea, Szijjarto este singurul înalt responsabil al unei ţări membre a Uniunii Europene care s-a deplasat în Belarus după represiunea declanşată în 2020.
„Este o mare onoare pentru mine să fiu din nou la Minsk”, a declarat el, în rusă, în timpul unui forum asupra securităţii, care se desfăşoară în capitala belarusă şi în timpul căruia a susţinut un discurs şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko.
„Să sperăm împreună că nu vom fi criticaţi la Bruxelles pentru această discuţie”, a continuat el.
Republica Belarus a zdrobit prin arestări, tortură şi sute de pedepse grele cu închisoarea o mişcare istorică a opoziţiei împotriva realegerii, în 2020, considerată frauduloasă, preşedintelui Lukaşenko, care doreşte să fie reales şi în 2025.
Pentru a se menţine la putere, acesta din urmă s-a apropiat puternic de regimul preşedintelui rus, Vladimir Putin şi, în februarie 2022, armata Kremlinului a lansat ofensiva sa la scară mare împotriva Ucrainei, trecând prin teritoriul belarus.
Reprimarea opoziţiei şi acest sprijin acordat Moscovei au făcut ca Minskul să fie vizat de numeroase sancţiuni occidentale.
Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orban apără o politică naţionalistă, a menţinut cu toate acestea legăturile cu Rusia şi cu alte ţări sancţionate de Occident.
Peter Szijjarto a declarat joi că Occidentul va încerca să creeze o mare hegemonie de opinii, în timp ce, potrivit lui, el ar trebui să dialogheze cu Moscova şi Minskul.
Şeful diplomaţiei ungare a criticat sancţiunile ce vizează Rusia şi Belarus. „Nu vom accepta nicio restricţie împotriva celor cu care noi cooperăm. Noi nu iubim politica sancţiunilor”, a spus Szijjarto.
Vizita sa are loc la două zile după cea a lui Viktor Orban la Tbilisi, în Georgia, unde preşedintele ungar s-a deplasat pentru a-şi afişa sprijinul pentru partidul aflat la putere şi acuzat de derivă autocrată prorusă, după victoria contestată din alegerile legislative.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XUngaria e mai potrivită ca membru în BRICS sau chiar în federația rusă așa că ar fi timpul să fie exclusă din NATO și UE. Dacă nu mai poate de dorul clicii dictatorilor… ducă-se. Nu-i vom duce lipsa.
-
Cred ca si Romania ar fi mai castigata sa se alature BRICS. Vezi exemplul Turciei, tara membra a NATO. Se pare ca UE (sub conducerea Ursulei-habarnista) merge din ce in ce mai rau, pe cata vreme BRICS este in crestere economica accentuata. Astept sa apara echivalentul EURO in aceasta organizatie.
-
Uită-te cu atenție la țările membre BRICS și vei observa multe țări care nu au nimic de-a face cu democrația.
-
Crezi asta pentru că ești afon în ceea ce privește macroeconomia. PIB/loc în BRICS e în jur de 14.000 USD, în Ro e în jur de 18.000 USD, iar în UE în jur de 54.000 USD. Matale ești prin bălării din ignoranță
-
Corect, de aia se ingramadesc romanii la munca in Africa de Sub, Etiopia sau Iran.
-
Nu a fost nevoit Lukashenko să se șteargă la dos în ziua vizitei. A făcut Szijjarto onorurile…Dacă era și Lavrov acolo, mulțumea doi prieteni ministrul orbanist 😁
Tzuguiatul asta cu origini in pusta mongola a mers sa pupe fundurile putiniste, uitand “binefacerile” aduse Ungariei de bolsevici.
-
Si de ua.pacaliciule🤡🤡🤡
-
Vad ca ai revenit din pusta mongola si ai reinceput sa urli “ua ua ua”, ca un betivan care si-a spart canistra cu poshirka.
-
Păi când se închină icoanei cu Putin asta face: lustruiește “arma” din dotare și strigă ua, ua, ua. Și ca să nu se rănească, i se dezleagă mânuțele doar o zi pe săptămâna, care s-a nimerit să fie ieri 🤷♂️
-
-